Η Τουρκία ξεκινά παραγωγή πυραύλων.

Δύο τουρκικές κρατικές εταιρείες αμυντικού υλικού έχουν αναφέρει σημαντική πρόοδο σε αυτό που οι αναλυτές αναφέρουν ως ανάπτυξη προγράμματος πυραύλων για μαχητικά αεροσκάφη,γράφει η εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ.

Στις ααρχές Ιουνίου , η εταιρεία TUBITAK Sage, κατέθεσε το λειτουργικό πυραύλων στο Επιστημονικό και Τεχνικό Συμβούλιο Έρευνας. Έναν απ΄ αυτούς τους νέους πυραύλους παρουσίασε κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίδειξης στη Σμύρνη για την 100η επέτειο της ίδρυσης της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο πύραυλος , με βεληνεκές 180 χιλιομέτρων, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από τούρκους μηχανικούς . Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2006.

Ο πύραυλος stand-off μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά χερσαίων και ναυτικών στόχων. Διαθέτει σύστημα καθοδήγησης GPS.

Στο μέλλον, ο πύραυλος θα μπορούσε να αντικαταστήσει πυρύλους που σήμερα η Τουρκία αγοράζει από τις ΗΠΑ για τα F-16 Block 40 και F-4E.
Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να πιστοποιήσει τους πυραύλους της την πυραυλική για μελλοντικγια χρήση στο F-35 Joint Strike Fighter II Lightening. Η Τουρκία είναι μέλος της πολυεθνικής κοινοπραξίας που παράγει το F-35 και έχει αγοράσει 100 αεροσκάφη αξίας περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νέο πύραυλο

Σε μια παράλληλη προσπάθεια, η κρατική εταιρεία κατασκευής πυραύλων Roketsan ξεκίνησε μια εγχώρια παραγωγή πυραύλων το Μάιο, που θα μπορούν να χρησιμποιηθούν από τα AH-1W Super Cobra επιθετικά ελικόπτερα.

Η Roketsan μιλά για πλήρη σχεδιασμό και ανάπτυξη στην Τουρκία και κάνει λόγο για πύραυλο υψηλής τεχνολογίας. Τον ονόμασε Cirit (ακόντιο στα τουρκικά) και έχει σχεδιαστεί για να χτυπά ελαφρά θωρακισμένα.

Ο Cirit θα χρησιμοποιείται στα ελικόπτερα T-129, την τουρκική έκδοση του AW-129 .

Ένα στέλεχος της εταιρείας, δήλωσε ότι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ολοκληρώθηκαν το 2010 και ότι η μαζική παραγωγή θα ξεκινήσει φέτος.