Η Τουρκία θα κλείσει την ASELSAN και ΗΑVELSAN; Tι σχεδιάζει ο Ερντογάν για τις στρατιωτικές βιομηχανίες.

  

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

  Η τουρκική κυβέρνηση εισβάλλει σ’ ένα ακόμα τομέα στων τούρκων πασάδων. Με απόφαση της γενικής γραμματείας Εξοπλισμών καταργούνται πολλές στρατιωτικές βιομηχανίες οι οποίες επιδοτούνταν από το κράτος.

   Σύμφωνα με το δημοσίευμα  της τουρκικής εφημερίδα Taraf οι εταιρίες αυτές ή θα κλείσουν ή θα λειτουργούν με ιδιωτικά κριτήρια μέσα στον διεθνή ανταγωνισμό.

  Ο γ.γ των Εξοπλισμών Μουράτ Μπαγιάρ αναφέρει πως « οι στρατιωτικές βιομηχανίες θα μπουν στον ανταγωνισμό. Δεν μπροούν να υπάρχουν 3-4 εταιρείες που παράγουν τα ίδια προϊόντα. Για παράδειγμα η ΤΑΙ θα δραστηριοποιείται στην αεροναυπηγική. Η ΟΤΟΚΑR θα είναι η μόνη εταιρεία μας που θα παράγει άρματα μάχης.”

   Από τις δηλώσεις του Μπαγιάρ φαίνεται πως στόχος είναι οι 18 εταιρείες στις οποίες διαθέτει μετοχές το «Ταμείο Ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων» που ελέγεχεται αποκλειστικά από τους τούρκους στρατηγούς και η διαχείριση των οικονομικών του ταμείου δεν μπορεί να ελεγχθεί από το Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένος στόχος πάντως είναι οι εταιρείες ΑSELSAN που παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό, και η ΗΑVELSAN στην αεροναυπηγική  και για πολλά χρόνια κυκλοφορούν φήμες για κακοδιαχείριση κονδυλίων που όμως δεν μπορούν να τεκμηριωθούν λόγω απαγόρευσης ελέγχων στα οικονομικά του βασικού μετόχου ο οποίος είναι ο τουρκικός στρατός.

  Τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα του ελέγχου.