Η Χίλαρι Κλίντον «έχει καλές πληροφορίες για τη Χάλκη»

 Την προσδοκία των ΗΠΑ για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη μετέφερε στην τουρκική ηγεσία η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, αλλά η τουρκική πλευρά έθεσε ως όρο να προβεί η Ελλάδα σε βήματα σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ».

   

Η Χίλαρι Κλίντον βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή για τη συνάντηση των «Φίλων της Συρίας».

   

Η εφημερίδα γράφει ότι η τουρκική πλευρά ανέφερε: «Η κυβέρνηση εργάζεται επί του θέματος, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε βήματα σχετικά με τους Τούρκους στη δυτική Θράκη. Είναι σημαντικό το θέμα του εκλεγμένου και όχι διορισμένου μουφτή. Εάν η Ελλάδα προβεί σε θετικά βήματα αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία». 

   

Η εφημερίδα σημειώνει πως η Χίλαρι Κλίντον είπε ότι διαθέτει πληροφορίες ότι θα υπάρξουν «θετικές εξελίξεις» στην Ελλάδα.

   

Το θέμα της Θεολογικής Σχολής είναι για άλλη μια φορά επίκαιρο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σεούλ, δήλωσε ότι άκουσε με ικανοποίηση από τον Ερντογάν την απόφαση για επαναλειτουργία της Σχολής. Αργότερα ο Λευκός Οίκος διόρθωσε τη δήλωση αναφέροντας ότι ο Ομπάμα εξέφρασε την προσδοκία της Ουάσιγκτον για επαναλειτουργία.

   

Το ζήτημα της Σχολής είναι επίκαιρο έμμεσα και λόγω του νέου νόμου περί εκπαίδευσης, που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στην Τουρκία. Με τον νέο νόμο το εκπαιδευτικό σύστημα στην Τουρκία θα συνίσταται σε τετραετές δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, σύνολο 12 έτη. Στο τέλος των πρώτων 4 ετών, οι μαθητές θα καλούνται να επιλέξουν μία από τις τρεις κατευθύνσεις: γενικό (γυμνάσιο και λύκειο), επαγγελματικό και ιερατικό. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίστανται και τα ιερατικά λύκεια, αφού με το νόμο που ίσχυε από το 1997 είχε καταργηθεί το τμήμα γυμνασίου των επαγγελματικών σχολών (μεταξύ των οποίων ήταν και τα ιερατικά).

   

Το νέο σύστημα, λογικά θα ίσχυε και για τη Θεολογική Σχολή, εάν αυτή επαναλειτουργούσε ως λύκειο και μεταλυκειακό τμήμα. 

   

Ωστόσο, ο μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδας Χάλκης, όπου βρίσκεται η Σχολή, μιλώντας στο ΑΜΠΕ ανέφερε ότι «τώρα που η κυβέρνηση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του θρησκεύοντος πληθυσμού στην Τουρκία, περιμένουμε κι εμείς να ικανοποιηθεί το αίτημα μας σχετικά με τη Σχολή».

   

«Δεν μας ενδιαφέρει το τμήμα λυκείου, αλλά μια τετραετής θρησκευτική εκπαίδευση θρησκευτικού χαρακτήρα» πρόσθεσε ο Ελπιδοφόρος και σημείωσε: «Το επίπεδο αναγνώρισης από απόψεως τουρκικού κράτους για μας δεν είναι πρόβλημα. Μπορεί να δώσει στη Σχολή ένα επίπεδο αναγνώρισης που ταιριάζει στην ισχύουσα νομοθεσία. Αυτό δεν είναι εμπόδιο».

   

Η τουρκική κυβέρνηση, εδώ και χρόνια δηλώνει ότι εργάζεται, κυρίως μέσω του υπουργείου Παιδείας, για την εξεύρεση νομικής φόρμουλας για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Πάντως, ο Ελπιδοφόρος τονίζει:«Δεν υπάρχει συνεργασία για την αναζήτηση λύσης. Η καλή διάθεση δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί τεχνικώς».