Η αμερικανική Raytheon πιστεύει ότι οι Τούρκοι θα πάρουν Patriot.

Η Raytheon ελπίζει να κερδίσει το διεθνή διαγωνισμό για μεγάλου βεληνεκούς αντιαεροπορικούς πυραύλους στη Τουρκία .

“Το κόστος της προμήθειας θα φθάσει ίσως και τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια και σημαντικο μέρος της παραγωγής θα δοθεί σε τουρκικές εταιρείες”,λέει ο Mike Boots, διευθυντής προγράμματος Patriot στην Raytheon.

Ο Mike Boots, λέει ότι η εταιρεία του έχει ειδικές συμφωνίες συνεργασίας με την Aselsan και τη Roketsan,τουρκικές εταιρείες και οι δύο.

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα μπορούσε να κερδίσει οφέλη αξίας άνω των 2 δισ. δολ. από τις συμβάσεις της Raytheon Co της σε όλο τον κόσμο,από το έργο που θα αναλάβουν οι βιομηχανίες της.

Οι ανταγωνιστές της αμερικανικής πρότασης περιλαμβάνουν την ιταλο-γαλλική Eurosam, με τους Aster ,τη Rosoboronexport της Ρωσίας, με τους S300 και η Κίνα με τους HQ-9.

Ο Mike Boots, η Τουρκία, είπε στην Hürriyet Daily News & Economic Review ότι  “μέσα από τις συμβάσεις μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, η τουρκική αμυντική βιομηχανία [κυρίως Aselsan και Roketsan] έχουν ήδη συμφωνίες αξίας μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση των Patriot στις χώρες αυτές».

«Αν κερδίσουμε την τουρκική σύμβαση, άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια μπορούν να φθάσουν στην τουρκική βιομηχανία που σχετίζονται με τις πωλήσεις μας σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και των άλλων πελατών αλλού», δήλωσε.

Πιθανά προβλήματα

Ένα πιθανό πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, είναι η παρουσία στον τουρκικό ανταγωνισμό της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ και των οποίων τα συστήματα δεν είναι συμβατά με τα συστήματα και τις διαδικασίες της Συμμαχίας.

Ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις λένε ότι αν, για παράδειγμα, η Κίνα κερδίσει το τουρκικό διαγωνισμό, θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες του ΝΑΤΟ, λόγω της σύνδεσης των τουρκικών συστημάτων με το ΝΑΤΟ και αυτό μπορεί να διακυβεύσει την ασφάλεια της Συμμαχίας.

Αλλά ο επικεφαλής προμηθειών Μουράτ Μπαγιάρ δήλωσε πριν μερικές μέρες ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να αποβληθεί η Ρωσία ή η Κίνα από τον τουρκικό διαγωνισμό αεράμυνας.

Μια εξήγηση είναι ότι η ίδια η Τουρκία δεν έχει σχέδιο για να επιλέξει τα ρωσικά ή κινεζικά συστήματα,απλά τα κρατάει στο παιχνίδι για να μειώσει τις τιμές των αμερικανών.