«Η ανελέητη Τουρκία του Ερντογάν».Άρθρο των Financial Times

Η εφημερίδα Financial Times συγκρίνοντας την πρώτη περίοδο του πρωθυπουργού Ερντογάν με την δεύτερη έγραψε πως η δεύτερη ήταν «πιο ανελέητη και φουρτουνιασμένη».

Η εφημερίδα Financial Times γράφει πως ο πρωθυπουργός Ερντογάν την πρώτη του περίοδο την αφιέρωσε στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, στην αποστρατικοποίηση του πολιτεύματος και στα δικαιώματα των μειονοτήτων, ενώ στην φουρτουνιασμένη δεύτερη περίοδο χρησιμοποίησε την δημοτικότητα του για να εξουδετερώσει τους παρασκηνιακά ισχυρούς στρατηγούς της Τουρκίας. Προσθέτει δε πως τώρα δεν έχει κανέναν ανταγωνιστή και ότι ¨Με τον αέρα του αυταρχισμού πολλοί βλέπουν και τον πρώτο άνεμο της αλαζονείας¨.

Το άρθρο των δημοσιογράφων Ντέιβιντ Γκάρντνερ και Ντανιέλ Ντομπέι με τίτλο ¨Η Τουρκία του Ερντογάν : Μια πιο ανελέητη διακυβέρνηση¨ αναφέρει πως ¨ Οι αφίσες και οι φωτογραφίες του Ερντογάν όπως και του ιδρυτή-πατέρα του σύγχρονου τουρκικού έθνους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, βρίσκονται παντού¨, ενώ τονίζεται και ότι το ποσοστό των ψήφων του συνεχίζει να αυξάνει.

Στο άρθρο περιλαμβάνεται φωτογραφία με τα ΜΑΤ να στέκονται μπροστά στην αφίσα του πρωθυπουργού Ερντογάν, και αναφέρεται πως ¨Κατά την δεκαετία του κυρίου Ερντογάν η Τουρκία επανεμφανίστηκε σαν περιφερειακή δύναμη. Η οικονομία της αναπτύσσεται με τρόπο που πλησιάζει την οικονομία της Κίνας.

¨Μαζί με έναν αέρα συγκέντρωσης αυταρχισμού, πολλοί ανιχνεύουν το πρώτο φύσημα της ύβρεως¨

Η εφημερίδα αναφέρει πως τώρα, χωρίς ανταγωνιστή πια απέναντι του ¨Μαζί με έναν αέρα συγκέντρωσης αυταρχισμού, πολλοί ανιχνεύουν το πρώτο φύσημα της ύβρεως¨ στις φυλακίσεις δημοσιογράφων, στις παραβιάσεις που γίνονται στην δικαστική λειτουργία ενάντια σε πολιτικούς αντιπάλους και στο ψήφισμα αμφισβητούμενων νόμων.

Η εφημερίδα τονίζει πως περισσότεροι από 10 στρατηγοί είναι πίσω από τα σίδερα για συνωμοσία ενάντια στην κυβέρνηση, ότι η Τουρκία πέρσι είχε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 159 υποθέσεις ξεπερνώντας την Ρωσία που είχε 121, και ότι ακόμη βρίσκονται στην φυλακή 104 δημοσιογράφοι (οι 69 Κούρδοι) όταν τα αντίστοιχα νούμερα σε Ιράν και Κίνα είναι 42 και 27.
 
tourkikanea.gr