Η αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ άρχισε να λειτουργεί στη Τουρκία

Το ραντάρ για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ που αναπτυχθεί στην ανατολική επαρχία της Μαλάτια ξεκίνησε τη λειτουργία του τη 1η Ιανουαρίου. Ένας μικρός αριθμός των αμερικανικών στρατιωτικών είχαν φθάσει στην στρατιωτική βάση στο Kürecik στη Μαλάτια την τελευταία εβδομάδα του 2011.

Η Τουρκία προσχώρησε στο σχέδιο αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ συμφωνόντας με την ανάπτυξη του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης ραντάρ στην επικράτειά της στα μέσα του 2011, ενώ η συμμαχία, με τη σειρά της, συμφώνησε στην απόσπαση ενός υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματικού στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, όπου οι πληροφοριές που συλλέγονται μέσω του συστήματος ραντάρ θα υποβάλλονται σε επεξεργασία.

«Το ραντάρ των ΗΠΑ στην Τουρκία δεν είναι καλό για οποιαδήποτε μουσουλμανική χώρα,”είπε ο Πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί ,«αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στην τούρκους φίλους μας».

«Αμυντικό σύστημα ραντάρ»
Ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu ενημέρωσε Ιρανούς αξιωματούχους σχετικά με το σύστημα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

Μια άλλη χώρα που ασκεί κριτική κατά του προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ είναι η Ρωσία. Σύμφωνα με τουρκική πηγή, ο Davutoğlu θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόσχα στα τέλη Ιανουαρίου και θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις λεπτομέρειες του συστήματος ραντάρ.

Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι ελπίζει να επιτευχθεί μια συμφωνία με τη Ρωσία για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. πάνω επίσημο έλεγχο του State Department για τα όπλα είπε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε το Νοέμβριο ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να αναπτύξει μικρής εμβέλειας πυραύλους Ισκαντέρ στον θύλακα του Καλίνινγκραντ που συνορεύει με κράτη μέλη της ΕΕ τη Πολωνία και τη Λιθουανία για την αντιμετώπιση της ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας.