Η διάσκεψη «των φίλων της Συρίας» στην Κων/πολη νομιμοποίησε την αντιπολίτευση. Συνάντηση Κλίντον-Ερντογάν

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 



Εκπρόσωποι τουλάχιστον 70 χωρών συμμετείχαν στη διάσκεψη «Φίλων της Συρίας» που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου  αναγνώρισε το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ) ως τον «νόμιμο εκπρόσωπο» των Σύρων.

 

Η διάσκεψη  έχει ως στόχο την εξερεύνηση   τρόπου άσκησης πίεσης στο καθεστώς Άσαντ για να εφαρμόσει το σχέδιο ειρήνευσης του Κόφι Ανάν. Στη διάσκεψη συμμετείχε  και η  αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών  Χίλαρι Κλίντον. Ρωσία και Κίνα πάντως απουσίαζαν δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως διαφωνούν με την πρωτοβουλία.

 Την έναρξη της διάσκεψης την κήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που τους τελευταίους μήνες ζητά επίμονα την απομάκρυνση του ΄Ασαντ από την εξουσία. «Η διεθνής κοινότητα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να στηρίξει το δικαίωμα των Σύρων στη νόμιμη άμυνα αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αντιδράσει κατά βίαιης καταστολής στη Συρία.»  Ο τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα του δέχεται χιλιάδες μετανάστες από τη Συρία που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να σωθούν.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η χώρα του θα αρνηθεί να στηρίξει ένα σχέδιο που θα επέτρεπε στο συριακό καθεστώς να διατηρηθεί στην εξουσία.

  Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε τη Δαμασκό να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εναντίων των αμάχων προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση «θα έχει σοβαρές επιπτώσεις» χωρίς να τις διευκρινίζει.

 

 Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών απείλησε τον Άσαντ πως σε περίπτωση που δεν εφαρμόσει τις προτάσεις του
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, του μεγαλύτερου συνασπισμού της Συριακής αντιπολίτευσης, κάλεσε στην Κωνσταντινούπολη τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το κίνημα του οποίου ηγείται, ως το μόνο νόμιμο αντιπρόσωπο των Σύρων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, του μεγαλύτερου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, κάλεσε στην Κωνσταντινούπολη τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το κίνημα τους.

Στη Δαμασκό, δεν βλέπουν με καλό μάτι την πρωτοβουλία της Τουρκίας που με κάθε τρόπο προσπαθεί να πρωταγωνιστεί για την ανατροπή του Άσαντ.