Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία:υπουργείο για την ΕΕ ,ανακοίνωσε ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία απέδειξε, για μια ακόμη φορά, την αποφασιστικότητα της για την ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε  ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς. Ο κ. Μπαγίς έκανε την δήλωση αυτή σχολιάζοντας την απόφαση να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο υπουργείο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

   

«Η κίνηση αυτή είναι μια σαφής απάντηση στους υπαινιγμούς ότι η εξωτερική πολιτική έχει υποστεί ‘μετατόπιση του άξονα της'», είπε ακόμα ο κ. Μπαγίς . 

   
«Μετά τις εκλογές της Κυριακής είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με την ΕΕ με μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς που θα αναβαθμίσουν τις ατομικές ελευθερίες και θα ενισχύσουν το επίπεδο ζωής των πολιτών».

   

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα περιλαμβάνει 4 αντιπροέδρους, 25 Υπουργούς και 20 υφυπουργούς. Οι υφυπουργοί θα μπορούν να είναι τεχνοκράτες εξωκοινοβουλευτικοί με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα καταργηθούν τα υπουργεία Επικρατείας ή θέσεις υπουργών άνευ χαρτοφυλακίου.

   

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν υπογράμμισε ότι το νέο σχήμα θα εφαρμοστεί αμέσως μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου και ότι ο μεγάλος αριθμός των Υπουργείων –που είχε αυξηθεί την περίοδο των κυβερνήσεων συνεργασίας– είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα συντονισμού και δυσαρμονίες, φέρνοντας ως παράδειγμα τα προβλήματα στην οικονομία, στις ιδιωτικοποιήσεις και στη διανομή κοινωνικής βοήθειας λόγω του απαρχαιωμένου πολύπλοκου συστήματος.

   

Ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν αναγκαίες για να καταργηθεί «η γραφειοκρατική ολιγαρχία». Το νέο σχήμα έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την ταχεία λειτουργία προσέθεσε.