Η μαντιλοφορούσα κ.Ερντογάν χαιρετάει τη Βασίλισσα Ελισάβετ

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Τα σχέδια του για αλλαγή Συντάγματος αλλά και την αλλαγή του πολιτειακού συστήματος της Τουρκίας, απο Κοινοβουλευτική σε Προεδρική Δημοκρατία , αποκάλυψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατα τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στο Λονδίνο.

Ο τούρκος πρωθυπουργός στην ομιλία του σε πάνελ που διοργάνωσε το Bloomberg, δήλωσε οτι οτι μετά τις εκλογές του Ιουνίου θα κάνει τις αλλαγές. » Σκέφτομαι να θέσω το θέμα αυτό σε δημοψήφισμα » δήλωσε ο ίδιος. Αυτή η δήλωση του Ερντογάν φέρνει μεγάλες αλλαγές στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν επιβεβαιώνει την ύπαρξη του σεναρίου της αλλαγής του πολιτειακού συστήματος της Τουρκίας και όλοι θεωρούν σχεδόν βέβαιο, πως ο ίδιος θα διεκδικήσει να είναι ο πρόεδρος με όλες τις εξουσίες στα χέρια του , στα πρότυπα των ΗΠΑ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός τον Ιανουάριο είχε δηλώσει, ότι τον Ιούνιο θα είναι είναι η τελευταία φορά που θα διεκδικήσει την Πρωθυπουργία , αλλά δεν είχε διευκρινίσει εάν θα εγκαταλείψει την εξουσία.
Ενα θέμα που επίσης θα συζητηθεί είναι οτι οι αλλαγές στο Σύνταγμα μπορούν να γίνουν σε περίπτωση που συγκενρωθεί πλειοψηφία των 2/3 στο Κοιβοβούλιο. Ο τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας για δημοψήφισμα, ενδέχεται να παρακάμψει κάποια εμπόδια.

Πάντως το σκηνικό στην Τουρκία θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές , όμως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οτι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) του Ερντογάν θα κερδίσει τις εκλογές. Το AKP έχει θέσει ως στόχο να λάβει το 50% των ψήφων!

Κατα τη διάρκεια τηςε επίσημης επίσκεψης του Ερντογάν επισκέφθηκε τη Βασίλισσα Ελισάβετ στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ. Η παρουσία της μαντιλοφορούσας συζύγου του τούρκου πρωθυπουργού και η χειραψία της με την Ελισάβετ προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του τουρκικού τύπου. Ο Ερντογάν συνομίλησε με την Βασίλισσα για περίπου 35 λεπτά.