Η πρώτη κορβέτα a la Turka είναι γεγονός .

 

Οι Τούρκοι καθέλκυσαν και την επόμενη εβδομάδα πρόκειται και επίσημα να εντάξουν στο πολεμικό τους ναυτικό το πρώτο πλοίο τους που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην χώρα τους. Πρόκειται για την κορβέτα Heybeliada, δηλαδή Χάλκη , από το όνομα του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού από τα Πριγκιποννήσια.
 
Η κορβέτα θα παραδοθεί στο Τουρκικό ΠΝ την Τρίτη παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και του Αμπντουλά Γκιούλ σε μια τελετή που ήδη έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Κωνσταντινούπολη.
Η Heybeliada κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία PENDIK και είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος των Τούρκων που προβλέπει την κατασκευή 12 πολεμικών πλοίων. Περιπολικών και ανθυποβρυχιακού πολέμου. Το πρόγραμμα ονομάζεται “Εθνικά πλοία” MILGEM
 
Το πρόγραμμα MİLGEM έχει ως στόχο να μειωθεί η εξάρτηση της Τουρκίας από τα ξένα ναυπηγεία. Τα πλοία θα είναι καθαρά σχεδίασης αλλά και κατασκευής, Τούρκικα. Στόχος των Τούρκων είναι και τα συστήματα των πλοίων κάποια στιγμή να είναι Τούρκικα.
 
Το MILGEM ξεκίνησε σαν πρόγραμμα το 2004, ενώ η κατασκευή της κορβέτας ξεκίνησε τέσσερα χρόνια αργότερα, το Σεπτέμβρη του 2008.
 
Το πλοίο έχει μήκος 99 μέτρα και εκτόπισμα 2800 τόνους. Μπορεί να μεταφέρει ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου ενώ φέρει σαν κύριο όπλο σύστημα πυραύλων Harpoon και ένα κανόνι των 76mm.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο αμέσως μετά την καθέλκυση του θα κατευθυνθεί νότια, αφού όπως αναφέρουν τούρκικες πηγές “είναι απαραίτητα τα ευέλικτα πλοία στη νοτιοανατολική μεσόγειο”