«Ηλεκτρονική ασπίδα» ασφάλειας στην κατοικία του Ερντογάν

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στις κατοικίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet κυρίως στην Άγκυρα έχει δημιουργηθεί μια «ηλεκτρονική ασπίδα» που είναι σχεδόν αδύνατον να παραβιαστεί από οποιαδήποτε απειλή.
Η τουρκική εφημερίδα στο αποκλειστικό της θέμα τονίζει ότι έχει δημιουργηθεί μια ειδική υπηρεσία φύλαξης που λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα. Με δεκάδες οθόνες και ηλεκτρονικά συστήματα γίνεται η συστηματική παρακολούθησης.
40 άτομα εργάζονται στον τομέα της ηλεκτρονικής «αναγνώρισης προσώπων» που παρακολουθούν τα πάντα με τις 100 κάμερες.
Με ειδικά λογισμικά γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων. Τα συστήματα ενημερώνουν, για ύποπτη συγκέντρωση πλήθους, ύποπτα πακέτα. Επίσης οι κάμερες μπορούν και ενημερώνουν για διαδοχικές παρουσίες των ίδιων προσώπων και οχημάτων σε συγκεκριμένες ημέρες.
Παράλληλα με το σύστημα “Sound masking” όταν ο τούρκος πρωθυπουργός θέλει να κάνει ειδικές συνομιλίες χρησιμοποιείται ένα ειδικό σύστημα με λέιζερ για την αποφυγή των υποκλοπών. Το σύστημα εμποδίζει ακόμη και τις δονήσεις των τζαμιών κατά τη διάρκεια των συνομιλιών καθώς πολλές μυστικές υπηρεσίες τοποθετούν κοριούς στα τζάμια και υποκλέπτουν συνομιλίες με τους παλμούς που προκαλούνται από τη φωνή.