Ημερίδα για το Ισλάμ με ομιλήτρια τη Θάλεια Δραγώνα.

 Η έρευνα για την παρουσία των μουσουλμάνων στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, η ανέγερση τζαμιών στις ευρωπαϊκές πόλεις και η ανοχή συμβόλων της μουσουλμανικής ταυτότητας στον δημόσιο χώρο, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν σήμερα την αντίστοιχη ημερίδα, στον πολυχώρο «Αθηναϊς», με βάση το βρετανικό ερευνητικό πρόγραμμα για το «Ισλάμ στην Ελλάδα».

   

Η Ελλάδα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση σ΄αυτό πλαίσιο, εξαιτίας της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. 

   

Η ημερίδα αποσκοπεί να διερευνήσει το θέμα της διαπραγμάτευσης της θρησκευτικής ταυτότητας και πρακτικής μεταξύ των αυτόχθονων και των μεταναστών μουσουλμάνων, καθώς επίσης και το πολιτικό πλαίσιο της διεκδίκησης και αναγνώρισης θρησκευτικών δικαιωμάτων. Μια τέτοια σύγκριση μεταξύ μειονότητας και μεταναστών μουσουλμάνων, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως τόνισαν οι ομιλητές, στην ελληνική περίπτωση, όπου η Ορθοδοξία αποτελεί κεντρικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας και όπου άλλωστε δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ο χωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος.

   

Οι συντονιστές του ερευνητικού προγράμματος, Β. Ευεργέτη και Π. Χατζηπροκοπίου, τόνισαν ότι η έρευνα για την παρουσία στην Ευρώπη των μουσουλμάνων έχει αναδείξει διαφορετικές πτυχές των πολιτικών αναγνώρισης του θρησκευτικού πλουραλισμού. 

    Μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001, σημείωσαν, τα ζητήματα αυτά βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο των συζητήσεων για την ένταξη των μουσουλμανικών πληθυσμών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ενώ αντικατοπτρίζουν το κλίμα της «ισλαμοφοβίας», που σχετίζεται με διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

  

  Για το ιστορικό πλαίσιο του ισλάμ στην Ελλάδα και κυρίως για την εκπαίδευση, την ταυτότητα και την κοινωνική ένταξη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, μίλησε η Θάλεια Δραγώνα, για τη «Σαρία» και τα τζαμιά στην Ελλάδα η Φωτεινή Τσιμπιρίδου, ενώ για τους μουσουλμάνους μετανάστες στην Ελλάδα, μίλησε η Α. Παπαναστασίου.