Ικανοποίηση στην Άγκυρα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γαλλίας

  

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

 

   Iκανοποίηση προκάλεσε στην Τουρκία, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γαλλίας που θεωρεί αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα από τη Γαλλική Γερουσία, το οποίο ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

  Το Δικαστήριο στη γνωμοδότηση αναφέρει πως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς θεωρεί πως «δεν συμβαδίζει με την ελευθερία της έκφρασης η οποία είναι βασικός παράγοντας της δημοκρατίας» και ανέφερε πως δεν συμβαδίζει επίσης με το 34ο άρθρο του Γαλλικού Συντάγματος. Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί έχει υποσχεθεί στους Αρμένιους, την επαναφορά του θέματος μετά τις εκλογές.

   Ο νόμος προβλέπει ποινή κάθειρξης ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο 45.000 Ευρώ, σε όσους εκφράσουν την άποψη πως δεν έχει γίνει καμία Γενοκτονία που αναγνωρίζει η Γαλλία, ανάμεσα τους και η Γενοκτονία των Αρμενίων

   Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γαλλίας και έστειλες μήνυμα στο Σαρκοζί τονίζοντας πως « ευχόμαστε αυτοί που εκμεταλλεύονται την ιστορία για τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα, να έχουν πάρει το μάθημα τους.»

  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Σαρκοζί επιμένει και φέρνει νέο κείμενο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων