Ιράν προς Τουρκία:»Αλλάξτε πολιτική διαφορετικά …τα σπάμε».

“Πάγο” βάζει στον Ερντογάν και το Ιράν.Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόϊτερς, ο αντιστράτηγος Γιαχγιά Ραχίμ Σαφεβί,στρατιωτικός σύμβουλος του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεϊ σε συνέντευξη του χαρακτήρισε απρόσμενη την έκκληση που έκανε ο Ερντογάν στις αραβικές χώρες για περισσότερη δημοκρατία!

Ο ιρανός στρατηγός χαρακτήρισε λανθασμένη τη τακτική της Τουρκίας,απέναντι σε Συρία και Ιράν και προειδοποίησε ότι “αν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει αυτήν την ασυνήθιστη πολιτική θα εξοργίσει τους πολίτες της αλλά και η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν θα επαναξιολογήσουν τις σχέσεις τους μαζί της”.Επεσήμανε ακόμη ότι η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της στα θέματα της Συρίας, της πυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ και του λαϊκού πολιτεύματος των μουσουλμανικών αραβικών χωρών.

“Η Τουρκία προχωρά σε λάθος πορεία,γιατί είναι μια πορεία που την έχουν χαράξει οι ΗΠΑ”,είπε ο Σαφεβί προσθέτοντας ότι η Άγκυρα έκανε στρατηγικά λάθη ,όπως η παρουσίαση του μοντέλου του λαϊκού κράτους που έκανε ο Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στην Αίγυπτο.

Φυσικά στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκε το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας και προειδοποίησε ότι η απόφαση της Τουρκίας να φιλοξενήσει την πυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ,θα θέσει σε κίνδυνο τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Ραχίμ Σαφεβί δήλωσε πως “αν οι Τούρκοι ηγέτες δεν αποσαφηνίσουν την εξωτερική τους πολιτική και τις σχέσεις τους με το Ιράν, θα υπάρξουν προβλήματα. Εάν όπως ισχυρίζονται θέλουν να φτάσουν τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν στα 20 δις $, τότε το συντομότερο δυνατόν πρέπει να προσεγγίσουν το Ιράν”.