Ξεκίνησε η δίκη του Κενάν Εβρέν.»Φέρτε τον μέσα σε κλουβί» λένε οι κατήγοροι

  

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

     “Nα φέρετε τον Κενάν Εβρέν, σε ράντζο μέσα σε κλουβί, όπως έφεραν τον Μουμπάρακ στο δικαστήριο στην Αίγυπτο» φώναζαν οι δικηγόροι υπεράσπισης των θυμάτων του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980, απευθυνόμενοι στους δικαστές.

   Η πρώτη δίκη στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, εναντίον των πραξικοπηματιών ξεκίνησε στην Άγκυρα με τους δικηγόρους του πρωτεργάτη της στρατιωτικής χούντας Κενάν Εβρέν, να τονίζουν πως ο πελάτης τους είναι ασθενής και δεν μπορεί να παραβρεθεί στη δίκη.

   Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω απο το δικαστικό μέγαρο της Άγκυρας και φώναζαν συνθήματα εναντίον του Εβρέν και του απόστρατου  πτέραρχου Ταχσίν Σαχίνκαγια, ζητώντας την τιμωρία τους.

   Το δικαστήριο αποφάσισε να περιμένει την ιατρική έκθεση για την κατάσταση της υγείας των κατηγορουμένων για να απόφαση να θα συνεχιστεί η δίκη ερήμην τους.   

   Ο 94 ετών  Εβρέν και ο 86 ετών Σαχίνκαγια ήταν απο τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος του 1980.  Οι ίδιοι  απολάμβαναν ασυλία και δεν είχαν διωχθεί ποινικά μέσω άρθρου Συντάγματος που είχαν συντάξει οι πραξικοπηματίες. Όμως η κυβέρνηση Ερντογάν, τροποποίησε το Σύνταγμα το 2010 και τερματίστηκε η ασυλία τους.  Άλλη μια κίνηση που προσπαθεί να δείξει στο στρατό πως η πολιτική στην Τουρκία πια ασκείται μόνο από την εκλεγμένη από τον λαό ηγεσία και όχι από τους στρατηγούς.  

Εάν κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά του κράτους.

 

   Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος  ήταν πρωθυπουργός μέχρι την ημέρα του πραξικοπήματος και ανατράπηκε από τον στρατό και  είχε τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό αλλά και του είχε απαγορευθεί η πολιτική δραστηριότητα, δεν θέλησε να γίνει κατήγορος, ένα γεγονός που εξέπληξε τον Εβρέν. Ο πρωην στρατηγός φέρεται να δηλώνει σε φίλους του πως την εποχή εκείνη παρασύρθηκε, μόνο που αυτό κόστισε ακριβά στον τουρκικό λαό. 50 εκτελέσεις, 500 θανατικές καταδίκες και 140 νεκροί στα βασανιστήρια είναι ο τραγικός απολογισμός. Την εποχή της στρατιωτικής χούντας  από το 1980 μέχρι το 1983 , 650.000 άτομα φυλακίστηκαν  και 1.5 εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν εβδομάδες στα κρατητήρια και οι περισσότεροι βασανίστηκαν  .  

  Ο Ερντογάν, πάντως δηλώνει πως « όσοι δεν πίστευαν πως θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με το μαύρο παρελθόν της Τουρκίας δεν μας πίστευαν κι όμως αυτό κάνουμε».