Kαπετάνιος της πολιτικής στην Τουρκία,ο Ερντογάν Στο 51.1% οι ψήφοι του AKP.

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

Δημοσκόπηση της εταιρείας Genar την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Vatan δείχνει πως η κυριαρχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Ερντογάν συνεχίζονται μετά από 10 χρόνια διακυβέρνησης της Τουρκίας.

  Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 51.1% των ψηφοφόρων δηλώνουν πως υποστηρίζουν και θα ψήφιζαν σήμερα το AKP. To Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κομμα (CHP) ακουλουθεί με 24.5%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης με 12.4% και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας με 6.6%.

  Πάντως οι ψηφοφόροι δείχνουν επιφυλακτικότητα στο ενδεχόμενο μεταπήδησης του τούρκου πρωθυπουργού στην προεδρία. Το 40.7% των τούρκων υποστηρίζει την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία κάτι που δείχνει πως υπάρχει υποχώρηση σε σχέση με τη στήριξη την οποία έχει το ΑΚP.

    To ποσοστό μειώνεται ακόμη περισσότερο στην ερώτηση αν οι Τούρκοι επιθυμούν την προεδρική δημοκρατία στα πρότυπα των ΗΠΑ και ποιον υποψήφιο προτιμούν. Το 34% υποστηρίζει αυτή την αλλαγή ενώ το 43.6% πιστεύει πως θα προκαλέσει ζημιές στην δημοκρατία. Μόνο 35.7% των τούρκων στηρίζει την ιδέα της υποψηφιότητας του Ερντογάν στο ρόλο του ισχυρού προέδρου.