Κραδασμούς στο καθεστώς Ερντογάν προκαλεί η απαγωγή Τούρκου βουλευτή από το PKK

Σάλο έχει προκαλέσει στη Τουρκία η απαγωγή του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Χουσεϊν Αϊγκούν από αντάρτες του PKK.

Ομάδα ανταρτών είχαν στήσει οδόφραγμα σε δρόμο της περιοχής του Τούντζελι όπου και εκλέγεται ο βουλευτής. Σταμάτησαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο βουλευτής ,ένας συνεργάτης του κι ένας δημοσιογράφος. Οι αντάρτες πήρνα μόνο τον βουλευτή.

 Ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Γκ. Τεκίν δήλωσε ότι «το κόμμα είναι συγκλονισμένο” και “ ότι δεν έχουν καμία πληροφορία για τη τύχη του βουλευτή”.

Ο πρόεδρος του κόμματος CHP (Ρεπουμπλικανικό) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έστειλε έξι βουλευτές στη περιοχή της απαγωγής και επέκρινε την κυβέρνηση Ερντογάν για έλλειψη ενημέρωσης.

Είναι η πρώτη φορά που το PKK προχωρά σε τέτοια επιχείρηση και αυτό έχει προκαλέσει πανικό στην Άγκυρα,που διαπιστώνει αλλά αρνείται να παραδεχτεί ότι το PKK αναβαθμίζει συνεχώς τις επιχειρησιακές του δυνατότητες .

Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV ανέφερε ότι στρατεύματα έχουν ξεκινήσει μια επιχείρηση για να εντοπίσουν τον βουλευτή. Ο υπουργός Εσωτερικών Ναΐμ Σαχίν επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία και τον στρατό έχουν ξεκινήσει μια επιχείρηση .

Ο Αϊγκούν εξελέγη στο Κοινοβούλιο από το Τούντζελι, όπου εργάστηκε ως δικηγόρος για 14 χρόνια.

Η απαγωγή έρχεται μερικές μέρες μετά, από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί εκκαθάρισης της περιοχής του Σεμντιλί από τις δυνάμεις Κούρδων ανταρτών. Η απαγωγή του βουλευτή ήταν μια ηχηρή απάντηση στο καθεστώς Ερντογάν που πλέον είναι εμφανές ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη κατάσταση.

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται και ο “εκλεκτός” του καθεστώτος Ερντογάν ,ο Αρχηγός ΕΔ στρατηγός Οζέλ, η φήμη του οποίου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Από την ημέρα που ανέλαβε οι ήττες που έχουν υποστεί οι τουρκικές ΕΔ από το PKK είναι πολλές και με μεγάλο κόστος. 

Οι «δικαιολογίες» Ερντογάν

Η απαγωγή έρχεται σε μία στιγμή αυξημένων εντάσεων στην Τουρκία. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο πως υπάρχει μια άμεση σχέση ανάμεσα στην αυξημένη βία στο εσωτερικό και την κλιμακούμενη σύγκρουση στη Συρία.
Η Άγκυρα θεωρεί πως το PKK εξοπλίζεται από τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και πως η οργάνωση αποκτά επιρροή στις κουρδικές περιοχές της Συρίας.
Την Κυριακή, μια οργάνωση γνωστή ως τα Γεράκια της Απελευθέρωσης του Κουρδιστάν (TAK), που συνδέεται με το PKK, ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση την Πέμπτη σε τουρκικό στρατιωτικό λεωφορείο που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός στρατιώτη και του οδηγού και τον τραυματισμό περίπου δώδεκα άλλων.
Οι τουρκικές αρχές στη νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι ανακοίνωσαν το Σάββατο πως οι ένοπλες δυνάμεις ολοκλήρωσαν μια επιχείρηση, που κράτησε σχεδόν τρεις εβδομάδες, εναντίον θέσεων του PKK στην περιοχή του Σεμντινλί.
Ο Ερντογάν είπε πως το PKK υπέστη βαριές απώλειες και εγκατέλειψε την περιοχή.Μόνο που το PKK  του απέδειξε εμπράκτως ότι «είναι παντού».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απαγωγή Τούρκου βουλευτή από το PKK


Ανάλυση OnAlert: Τι συμβαίνει με το PKK και το όνειρο του»Κουρδιστάν»;


«Τρέμει» η Άγκυρα τις επιχειρήσεις του PKK

Ο ύποπτος θάνατος Οζάλ,ο καρκίνος του Ερντογάν και ο Οτσαλάν.Άρθρο του Σ.Καλεντερίδη