Λόγω «εντάσεων και ασταθούς κατάστασης» η αναβολή των κοινών ασκήσεων ΗΠΑ-Ισραήλ

 Η απόφαση της αναβολής των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Ισραήλ και ΗΠΑ που είχαν προγραμματιστεί την άνοιξη ελήφθη λόγω των «εντάσεων και της ασταθούς κατάστασης» στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

«Όλος ο κόσμος κατανοεί ότι έπρεπε να αναβληθούν λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της περιφερειακής αστάθειας, καθώς εντάσεις επικρατούν σε όλη την περιοχή», τόνισε ο Λίμπερμαν που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βαρσοβία, μιλώντας στο δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο.

«Δεν πρόκειται για ματαίωση των ασκήσεων, τα γυμνάσια θα διεξαχθούν στα τέλη του έτους», επισήμανε.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Κυριακή την αναβολή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων κατά τα οποία θα δοκιμάζονταν τα διάφορα ισραηλινά και αμερικανικά συστήματα αναχαίτισης πυραύλων και ρουκετών.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές, οι ασκήσεις στις οποίες θα λάμβαναν μέρος αρκετές χιλιάδες αμερικανοί και ισραηλινοί στρατιώτες θα αποτελούσαν ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς το Ιράν.

Επ’αυτού ο Λίμπερμαν επανέλαβε ότι είναι «καιρός η διεθνής κοινότητα να περάσει από τα λόγια στην πράξη».

Όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ο υπουργός τόνισε ότι το Ισραήλ «δεν πρέπει να επιφορτιστεί με μια αποστολή που οφείλει να αναλάβει η διεθνής κοινότητα, ωστόσο όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι».

«Το Ιράν δεν συνιστά μόνο απειλή για το Ισραήλ. Για τις χώρες του Κόλπου το Ιράν είναι επίσης το υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα. Το Ιράν πήρε τον έλεγχο του Ιράκ και θέλει να κάνει το ίδιο στη Σαουδική Αραβία ώστε να είναι σε θέση να υπαγορεύσει την ενεργειακή πολιτική όλου του κόσμου».

Στη Συρία, το «καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ δεν θα άντεχε ούτε μια εβδομάδα χωρίς τη βοήθεια της Τεχεράνης», πρόσθεσε ο Λίμπερμαν τη στιγμή που η χώρα συγκλονίζεται τους τελευταίους 10 μήνες από μια εξέγερση η οποία καταστέλλεται με τη βία.