Με λαμπρότητα και συγκίνηση η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το όνειρο των Ποντίων έγινε πραγματικότητα και Προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τελέστηκε η Θεία λειτουργία στην ιστορική Μονή Παναγία Σουμελά.

850 περίπου Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ανέβηκαν στο όρος Μελά για να υμνήσουν τη Μεχαλόχαρη, και χιλιάδες άλλοι που δεν μπορούσαν να παραβρεθούν εκεί, παρακολουθούσαν τη Θεία Λειουτγία . από γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί κοντά στην Μονή , 89 χρόνια μετάτο κλείσιμο της.

Οι προσκυνητές, ήρθαν από την Ελλάδα, την Κύπρο, από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα.

Μεγάλη ήταν η συγκίνηση, όταν ο Πατριάρχης προσερχόμενος στη Μονή, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επευφημίες από χιλιάδες πιστούς που βρίσκονταν εκτός Μονής αλλά και στον προαύλιο χώρο.

Κάλεσμα «ειρήνης και αγάπης προς όλο τον κόσμο», απηύθυνε με βαθιά συγκίνηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και αναφέρθηκε στο «ουράνιο μήνυμα της Ελπίδος και της Αισιοδοξίας», που δίνει η Θεοτόκος, εδώ από το όρος Μελά, «το Άγιο, το καθιγιασμένο δια της επί αιώνας παρουσίας της ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Κυρίας του Πόντου, της Παναγίας Σουμελά» και συνέχισε «εδώ σε πιάνουν τα κλάματα και όποιος δεν το έχει αισθανθεί δεν ξέρει από θαύματα», είπε χαρακτηριστικά-μεταξύ άλλων- ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε για την παρουσία της αντιπροσωπείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Γιαροσλάφ και Ροστόφ κ. Παντελεήμονα και εξέφρασε την ευχή να συλλειτουργήσει κάποια στιγμή στην Παναγία Σουμελά με τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο.

Απευθυνόμενος στους Ποντίους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε πως «μιλάει στα στην ψυχή σας και συγκλονίζει την ύπαρξή σας όπου και εάν ευρίσκεται…σας χαιρετούμε από τον τόπον όπου ευρίσκονται οι ρίζες σας. Παρχαρομάνα ελάλησαν και εμείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά, της ήλθαμε εδώ εκ΄ μέρους όλων σας, των απανταχού Ποντίων», τόνισε.

Η Πατριαρχική Θεία λειτουργία, έγινε για δεύτερη συνεχή χρονιά με άδεια του τουρκικού κράτους, πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της ιστορικής μονής, που έπαψε να λειτουργεί πριν από 89 χρόνια και σήμερα λειτουργεί ως Μοναστήρι.
Τα μέτρα ασφαλείας της τουρκικής αστυνομίας ήταν ισχυρά και δεν προέκυψε το παραμικρό πρόβλημα με τους εθνικιστές της Τραπεζούντας.

Μεγάλο το ενδιαφέρον και των τουρκικών μέσων ενημέρωσης για την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, καθώς κάλυψαν το θέμα με δεκάδες κάμερες και οχήματα ζωντανών μεταδόσεων.