«Με οπτικά κατευθυνόμενο πύραυλο έριξαν το RF4», υποστηρίζουν τώρα οι Τούρκοι

Δίνουν και παίρνουν οι θεωρίες και τα σενάρια στη γειτονική Τουρκία για τον τρόπο με τον οποίο η αεράμυνα της Συρίας κατέρριψε το RF 4.

Η  εφημερίδα Sabah   επιμένει στο θέμα με πρωτοσέλιδο κύριο τίτλο, « Αξιωματούχοι του στρατού εξηγούν γιατί τα ραντάρ δεν εντόπισαν τον πύραυλο : Η Συρία,υποστηρίζει,  χρησιμοποίησε οπτικά κατευθυνόμενο πύραυλο στην κατάρριψη του τούρκικου F4 τζετ».
  
Αρκετές εφημερίδες συνδέουν -όπως έγραψε ήδη το OnAlert – το θέμα της κατάρριψης του αεροσκάφους με την έκτακτη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη Μόσχα την προσεχή εβδομάδα, 18 Ιουλίου, ο Τουρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν.  
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Haberturk, θα πραγματοποιηθεί «”Τζετ” - συνάντηση κορυφής στη Μόσχα : ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τον κύριο σύμμαχο της Συρίας, τη Ρωσία, για να συζητήσει με τον Πούτιν  την κατάρριψη του τουρκικού τζετ».
Ακόμα η  Haberturk  αναφέρει ότι  αφού πήγε το θέμα στο ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, τώρα η Τουρκία επικεντρώνει την προσοχή της  στη Ρωσία που είναι και ο κύριος σύμμαχος της Συρίας.  Προσθέτει ότι ο Ερντογάν μίλησε με τον Πούτιν δύο φορές τηλεφωνικώς για το θέμα και τώρα πηγαίνει να του ζητήσει τις πληροφορίες που οι Ρώσοι έχουν από τα δικά τους ραντάρ, τις οποίες ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών έχει προσφερθεί να γνωστοποιήσει.

Η Sabah, πάντως γράφει ότι ο Ερντογάν πρόκειται να ζητήσει από τον Πούτιν να αποσύρει τη στήριξή του στον Ασάντ και να τον προειδοποιήσει ότι τώρα ο Ασάντ βλάπτει τα ρωσικά συμφέροντα.

Η  Zaman  επικαλούμενη πηγές του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών  γράφει ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν διμερείς εμπορικές, οικονομικές και πολιτικές σχέσεις.