Μη επανδρωμένο ελικόπτερο σχεδιάζουνοι Τούρκοι

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον αμυντικό τομέα σχεδίασε και παράγει ένα μη επανδρωμένο ελικόπτερο (ελικοφόρο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα RİHA).

Τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα μπορούνε να σαρώσουν μια απόσταση 200 χλμ. και η διαφορά τους από τα άλλα μη επανδρωμένα είναι ότι μπορούν να έχουν πιο λεπτομερείς εικόνες από την περιοχή που θέλουν διότι μπορούν να παραμείνουν σταθερά.

Το πρώτο μη επανδρωμένο ελικόπτερο της Τουρκίας RİHA-1B σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί που αλλού:εναντίον των Κούρδων.

Η αξία του στην αγορά λέγεται πως θα είναι περίπου 2 εκ. $. Το Κέντρο σχεδιασμού και τελειοποίησης ελικοφόρων εναέριων οχημάτων(ROTAM), που δραστηριοποιείται εντός του İTÜ, επιτάχυνε τις προσπάθειες του στο θέμα του μη επανδρωμένου ελικοπτέρου. Όταν το ROTAM το 2007 ολοκλήρωσε με επιτυχία τις πτητικές δοκιμές του μη επανδρωμένου ελικοπτέρου RİHA -1, σήκωσε τα μανίκια για την παραγωγή της νέας γενιάς. Το İTÜ με παράδειγμα το RİHA-1, που σχεδιάστηκε εξολοκλήρου από Τούρκους επιστήμονες και μηχανικούς, ήρθε σε επαφές με σημαντικές εταιρίες της αμυντικής βιομηχανίας. Με βάση την συμφωνία που έγινε τα υπάρχοντα RİHA-1 εξελίσσοντας καθορισμένα χαρακτηριστικά άρχισαν να αναπτύσσονται και να γίνονται τα επονομασθέντα RİHA-1B. Ο καθηγητής Αλήμ Ρουστέμ Ασλάν-πρόεδρος του Τμήματος Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του İTÜ και επικεφαλής του σχεδίου ROTAM περιγράφει πως τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα λόγω κάποιων αναγκών έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία 20 χρόνια.

http://tourkikanea.gr/2011/08/21/riha/