Μια δόση…αλλαζονείας την έχει ο Νταβούτογλου

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, θεωρεί πως αν η Τουρκία δεν ενταχθεί στην Ε.Ε, η Ευρώπη θα μετατραπεί σε μια ηπειρωτική ένωση που θα έχει χάσει τη πολιτική δύναμη και επιρροή της και τόνισε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είναι μια σημαντική εξέταση για την ίδια την Ευρώπη.
Στην ομιλία του στο τουρκικό Κοινοβούλιο για την έγκριση του προϋπολογισμού του υπουργείου του, ο Νταβούτογλου έδειξε ότι η Τουρκία αρχίζει να βλέπει με διαφορετική σκοπιά την ένταξη της στην Ε.Ε.
“ Στέλνουμε ένα μήνυμα στην Ε.Ε. Η Ε.Ε, έχει μια στρατηγικής σημασίας επιλογή. Ή η Ε.Ε θα γίνει μια παγκόσμια πολιτική δύναμη με γεωπολιτική δραστηριότητα και βαρύτητα, με ανταγωνιστική οικονομία και θα είναι πολιτισμικά πλούσια και δυνατή ή θα χάσει την πολιτική της δύναμη, την ανταγωνιστικότητα της, πολιτιστικά θα κλειστεί στον εαυτό της και θα παραμείνει μια ηπειρωτική δύναμη. Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε είναι μια εξέταση ένα τεστ για την ίδια την Ε.Ε.” τόνισε ο Νταβούτογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δήλωσε ότι έχουν βελτιωθεί οι οικονομικές σχέσεις και ότι γίνονται συνομιλίες και δήλωσε “ συνεχίζουμε τις διμερείς επαφές και συνεχίζονται οι προσπάθειες μας για την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου, που θα προστατεύουν και τα εθνικά μας συμφέροντα και θα φέρουν την μόνιμη ειρήνη στο Αιγαίο.”