Μόνο η «Τζουμχουριέτ» είδε «κοινή αεροπορική άσκηση» Ελλάδας-Τουρκίας.

Για μια προσκληση στην Ελλαδα για συμμετοχη σε ασκηση στην Τουρκια – που ομως δεν υπαρχει - αναφερεται ο τουρκικος τυπος.Συγκεκριμενα ο  διπλωματικός συντάκτης της Τζουμχουριέτ, κ. Μπαρκίν Σικ, σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο « Ιστορική χειρονομία καλής θέλησης προς την Ελλάδα » και τον υπέρτιτλο «  Κλήθηκε στην άσκηση », γράφει ότι η Τουρκία πραγματοποίησε ένα βήμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό των αερομαχιών.
 
Η Τουρκία έστειλε πρόσκληση στην Ελλάδα για την αεροπορική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στο Ικόνιο   μεταξύ 13-24 Ιουνίου στο πλαίσιο της εκατοστής επετείου της σύστασης των Τουρκικών Αεροπορικών Δυνάμεων.
 
Η Ελλάδα, η οποία βλέπει θετικά την πρόσκληση, αναμένεται να λάβει μέρος στην άσκηση  με αεροσκάφη C-47 και Mirage-2000 .
 
Εκφράζονται ελπίδες ότι η εν λόγω άσκηση θα αποτελέσει  βήμα  στο να ξεπεραστούν οι διαφωνίες στο Αιγαίο.
 
Το δημοσίευμα συνεχίζεται – με παρα πολλες ανακριβειες και αβασιμους ισχυρισμους– στις εσωτερικές σελίδες  με τον τίτλο «Από τις αερομαχίες στην κοινή άσκηση»  και τον υπέρτιτλο « Η Τουρκία κάλεσε για πρώτη φορά την Ελλάδα στην άσκηση Αετός της Ανατολίας. Αναμένεται η απάντηση της Αθήνας »,ενω  μπερδευει, ειναι η αληθεια, διαφορετικα πραγματα ,ασκησεις ,εκδηλωσεις κλπ! 
 
Στο δημοσίευμα στις εσωτερικές σελίδες αναφέρεται ότι η Τουρκία  έτεινε τον πιο συγκεκριμένο κλάδο ελαίας στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, στην Ελλάδα. Η Τουρκία κάλεσε για πρώτη φορά στην εν λόγω άσκηση την Ελλάδα. Η κοινή άσκηση των τουρκικών και  ελληνικών αεροσκαφών που προβαίνουν σε αερομαχίες στούς αιθέρες του Αιγαίου,  θα περάσει στις σελίδες της ιστορίας .
 
Οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες - κατα το δημοσιευμα -θα καταστούν η πιο ισχυρή αεροπορική δύναμη  της περιοχής μέχρι το έτος 2050 , θα οργανώσουν την 1η  Ιουνίου,  Σύνοδο των Διοικητών  των Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης στην Κωσταντινούπολη.
 
Στις 2 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Παγκόσμια Διάσκεψη Αεροπορικών Δυνάμεων. Διοικητές Αεροπορικών Δυνάμεων που κλήθηκαν περίπου από 80 χώρες θα συναντηθούν στην εν λόγω Διάσκεψη όπου θα συζητηθούν θέματα αεροπορίας και διαστήματος του 21ου  αιώνα.
 
Οι Διοικητές που θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις αυτές θα παρακολουθήσουν στις 4 και 5  Ιουνίου  αεροπορικές επιδείξεις που θα πραγματοποιηθούν στη βάση Τσιγλί της Σμύρνης. Στις δραστηριότητες αυτές αναμένεται να παραστεί και ο Διοικητής των Αεροπορικών Δυνάμεων της  Ελλάδος. Κατά τις εκδηλώσεις τουρκικό F-16 θα πραγματοποιήσει για πρώτη φορά επιδείξεις και θα παρουσιάσει  τις δυνατότητες ελιγμών του.
Μεταξύ 13 και 24  Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη άσκηση «Αετός της Ανατολίας»  με διεθνή συμμετοχή. Η άσκηση, στην οποία έχουν κληθεί δεκάδες χώρες, θα αποτελέσει απαρχή και σε άλλα διάφορα. Η Τουρκία, η οποία έχει αναπτύξει στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα, στο πλαίσιο αυτό οργάνωσε κοινή άσκηση «Αετός της Ανατολίας» με την χώρα αυτή, και τώρα – λεει το δημοσιευμα- προβαίνοντας σε μία μεγάλη χειρονομία καλής θέλησης προς την Ελλάδα, κάλεσε  τη χώρα αυτή στην άσκηση «Αετός της Ανατολίας» που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.
 
Τα τουρκικά και ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη έρχονται αντιμέτωπα κατά τις αερομαχίες στο Αιγαίο.  Τα ελληνικά αεροσκάφη- λεει το δημοσιευμα- παρεμποδίζουν τα τουρκικά αεροσκάφη με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζουν το  FIR, το οποίο είχε αποφασιστεί για το Αιγαίο το  1952  κατά την Διεθνή Σύνοδο του  Οργανισμού  Πολιτικής Αεροπορίας. Εκεί,  ο εναέριος χώρος που δόθηκε στον έλεγχο της Τουρκίας τελείωνε  στα εξωτερικά όρια των χωρικών υδάτων της Τουρκίας και ο έλεγχος του συνόλου του Αιγαίου αφέθηκε στην Ελλάδα. Η εφαρμογή αυτή ξεκίνησε  για την κανονική ροή της εναέριας κυκλοφορίας. Όμως, με τον καιρό η Αθήνα ισχυρίστηκε ότι το FIR  πάνω από το Αιγαίο της δίνει  κυριαρχικό δικαίωμα πάνω απο αυτή τη θάλασσα και προχωρώντας ακόμα περισσότερο,  ισχυρίστηκε ότι τα όρια του FIR  ταυτίζονται με τα δικά της εθνικά σύνορα.
 
Η Ελλάδα – καταληγει το δημοσιευμα - στο πλαίσιο αυτό ζητάει να γνωστοποιούνται στην ίδια τα σχέδια πτήσεις των τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών. Όμως  βάσει της διεθνούς νομοθεσίας,  τα στρατιωτικά αεροσκάφη δεν απαιτείται να προβαίνουν σε γνωστοποίηση. Εκφράζονται ελπίδες ότι η κοινή άσκηση που θα πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει βήμα στο να ξεπεραστούν οι διαφωνίες αναφορικά με τη θάλασσα του Αιγαίου.
 
Ελληνικες πηγες μας ειπαν οτι καμια σχετικη προταση δεν εχει υποβληθει στις ελληνικες ενοπλες δυναμεις για τετοιες ασκησεις