«Μπαμπούλας» πλέον για τους Τούρκους ειναι το Ισραήλ και όχι η Ελλάδα

Η «κόκκινη βίβλος» της Τουρκίας έκρυβε «εκπλήξεις» και όσα περισσότερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τόσο οι εκπλήξεις μεγαλώνουν…
Έτσι στο νέο δόγμα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας το Ισραήλ, θεωρείται ως η «βασική απειλή», για τη χώρα, αναφέρουν πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τουρκικό τύπο.
Το λεγόμενο « κόκκινο βιβλίο», το κείμενο που περιγράφει το δόγμα εθνικής ασφάλειας, αναφέρει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που δεν έχουν διαψευσθεί, ότι «η αστάθεια της περιοχής προέρχεται από τις ενέργειες του Ισραήλ και την πολιτική του, που μπορεί να οδηγήσει σε ανταγωνισμό εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή». Οι ενέργειες και η πολιτική αυτή συνιστούν «βασική απειλή για την Τουρκία».
Έτσι για πρώτη φορά μετά το 1949, το Ισραήλ περιγράφεται ως «απειλή», ενώ το νέο δόγμα δεν θεωρεί «απειλή», καμία από τις γειτονικές χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρωσία και Αρμενία. Χώρες  που για πολλές δεκαετίες ήταν ο «μπαμπούλας» και οι άμεσες απειλές για τους Τούρκους. Δεν περιλαμβάνονται, επίσης, στην κατηγορία των «απειλών», το γειτονικό Ιράν και η Συρία.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί τον τελευταίο καιρό (ειδικά μετά την επίθεση των ισραηλινών στα τουρκικά πλοία στο λιμάνι της Γάζας) Δείγμα για την ψυχρότητα των σχέσεων, μεταξύ των δύο χωρών είναι και το γεγονός ότι έχει διακοπεί και η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών ΜΙΤ και Μοσάντ, που ανθούσε παλαιότερα.

 
 Σύμφωνα με πηγές, οι δύο υπηρεσίες έχουν σταματήσει να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις, μετά από πρωτοβουλία της Τουρκίας.

    Η Ισραηλινή πλευρά είχε εκφράσει μεγάλη δυσφορία για τον διορισμό του κ. Χακαν Φινταν – στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν – ως νέου διευθυντή της MIT.