Νταβούτογλου «Το Ιράν κάνει λάθος στο θέμα της Συρίας»


MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Ιράν επιβεβαίωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
O τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Τεχεράνη στο θέμα της Συρίας και στην υποστήριξη που δίνει στον Άσαντ , πως « αντί να εμπιστευτεί τους λαούς, εμπιστεύεται τα άτομα. Το Ιράν ασκεί πολιτική σχετικά με τον Άσαντ , που έχει εφαρμόσει και στον παρελθόν. Για μας η αντίσταση που βασίζεται στο λαό είναι νόμιμη. Η αντίσταση είναι η άποψη του λαού της Συρίας. Το Ιράν κάνει λάθος στην πολιτική της στο θέμα της Συρίας»

Ο Νταβούτογλου προέβλεψε πως ο Άσαντ θα αποχωρήσει από την εξουσία σύντομα και τόνισε πως «καθεστώς το οποίο αποξενώνεται με τον λαό δεν αντέψει. Αυτό συνέβη στο Ιράκ σε 2 χρόνια, στη Βοσνία σε 3 στην Αίγυπτο σε έναν χρόνο. Για τον Άσαντ αυτή η περίοδος μπορεί να μετρηθεί με εβδομάδες ή με κάποιους μήνες»

Οσο για το θέμα της Βόρειας Συρίας με τους Κούρδους και το PKK να ελέγχουν την περιοχή ο Αχμέτ Νταβούτογλου φαίνεται πως προτιμά τις απειλές και δηλώνει πως είναι αντίθετος στη δημιουργία μιας αυτόνομης περιοχής στα νότια σύνορα της Τουρλίας ¨η οποία μπορεί να προκαλέσει εμφύλιο στη Συρία.» Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών προχώρησε ακόμη πιο πέρα και δήλωσε πως «για το μέλλον της Συρίας δεν θα αποφασίσουν κάποιοι λίγοι του PKK. Δεν θα αφήσουμε το μέλλον της Συρίας σ’ αυτούς, διότι αυτό το μέλλον μπορεί να επηρεάσει κι εμάς. Σε τρομοκρατικό δημιούργημα θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιράν προς Τουρκία» Εσείς φταίτε για το χτύπημα στοι Γκαζίαντεπ»

Νταβούτογλου:Το χτύπημα στο Γκαζίαντεπ θυμίζει Άσαντ