Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα δεν θα καταθέσει για το «πραξικόπημα»

Ο αμερικανός Πρέσβης στην Αγκυρα δεν προτίθεται να καταθέσει στην Επιτροπή Διερεύνησης Πραξικοπημάτων της τουρκικής Βουλής για το μεταμοντερνο πραξικοπημα του 1997.Και δηλώνει ότι αυτά τα θέματα τα συζητά με τους …φίλους του!
Η  Επιτροπή της τουρκικής  Εθνοσυνέλευσης είχε καλέσει τον κ. Ricciardone να καταθέσει σχετικά με αμερικανικό έγγραφο του 1996, που  φέρεται να έχει υπογραφεί από τον τότε αμερικανό Υπουργό Αμυνας κ. Warren Christopher ,το οποίο  καλούσε τον τότε αμερικανό Πρέσβη στην Αγκυρα να ενεργοποιήσει τον τουρκικό στρατό και να εξασφαλίσει ότι ο τουρκικός στρατός θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας εμποδίζοντας μέσω  παρέμβασης του την επικράτηση του κόμματος  Ευημερίας του Ερμπακάν  στις επερχόμενες τότε εκλογές του 1997 ( βλ και παλιότερο δημοσιευμα του OnAlert).
 
Την είδηση  ότι ο αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα Francis Ricciardone δεν προτίθεται να μεταβεί στην Επιτροπή Διερεύνησης Πραξικοπημάτων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας της Επιτροπής για το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» της 28ης Φεβρουαρίου.αναφέρει
 Zaman.
 

 Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι συζητά τέτοια θέματα του παρελθόντος «μόνο σε συζητήσεις με φίλους» και ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αναζητά εκδίκηση όταν αντιμετωπίζει θέματα του παρελθόντος της . Επίσης ο αμερικανός Πρέσβης εξήρε την Τουρκία για την πρόοδο που έχει επιτελέσει στην οικονομία της τα τελευταία χρόνια υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία έχει καταστεί σημαντικός οικονομικός παράγοντας στην διεθνή σκηνή.