Ο Ερντογάν αλλάζει τους κανονισμούς του στρατού που νομιμοποιούν τα πραξικοπήματα.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

«Τέλος στα στρατιωτικά πραξικοπήματα». Αυτό το μήνυμα θέλει να στείλει ο Ερντογάν, στους τούρκους στρατηγούς που ετοιμάζεται να αλλάξει τον εσωτερικό κανονισμό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που νομιμοποιούσε τα πραξικοπήματα.
Η 35 η παράγραφος των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρει πως « οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν το καθήκον να προστατεύουν την Τουρκική Δημοκρατία και τα τουρκικά εδάφη». Αυτή τη παράγραφο είχε επικαλεστεί ο στρατηγός Κενάν Εβρέν όπου στις 12 Σεπτεμβρίου του 1980 είχε κηρύξει στρατιωτική χούντα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal που στο πρωτοσέλιδο της έχει τίτλο
«τελευταία παρέμβαση στο στρατιωτικό πραξικόπημα», η τουρκική κυβέρνηση ήδη έχει στείλει μήνυμα στον νέο αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Νετζτέτ Οζέλ ,ένα προσχέδιο αυτής της παραγράφου που αναφέρει πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καθήκον να προστατεύουν την Τουρκική Δημοκρατία και τα τουρκικά εδάφη μένοντας πιστές στην δημοκρατία και στο Κοινοβούλιο» .
Αυτή η αλλαγή αν γίνει θεωρείται σημαντική καθώς μπορεί να μην μπορεί να εμποδίσει από μόνη της οποιοδήποτε πραξικόπημα , όμως τουλάχιστον παίρνει από τα χέρια των στρατηγών το δικαίωμα νομιμοποίησης κάθε πραξικοπήματος.