O Eρντογάν «αποχαιρέτισε» το Κόμμα του.

 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ολοκλήρωση του συνεδρίου και επανεκλογή του στην ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης , έδωσε τα σημάδια της μετάβασης του στην προεδρία της Δημοκρατίας,

Ουσιαστικά ο τούρκος πρωθυπουργός αποχαιρέτισε τους σύνεδρους , δίνοντας το μήνυμα πως ο ίδιος θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας . «Αυτός εδώ δεν θα είναι αποχαιρετισμός, θα υπηρετήσω τις ιδέες μας και με άλλους τρόπους» δήλωσε ο Ερντογάν στην τέταρτη και τελευταία εκλογή του ως πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Στην Άγκυρα το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την εκλογή του Ερντογάν ως προέδρου της Δημοκρατίας το 2014 με το υπάρχων Σύνταγμα. Στην περίπτωση αυτή , μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2015 πρωθυπουργός ενδέχεται να αναλάβει ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Όμως υπάρχει και το άλλο σενάριο, με την κυβέρνηση σε συνεργασία με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης , να αλλάζει το Σύνταγμα και η Τουρκία από κοινοβουλευτική δημοκρατία να μετατραπεί σε προεδρεύουσα δημοκρατία. Η εκλογή προέδρου να γίνεται απ’ ευθείας από τον λαό. Και τον Ερντογάν να εκλέγεται στη θέση του προέδρου με αυξημένες αρμοδιότητες.