Ο Ερντογάν έβαλε «λουκέτο» στη Μιλιέτ.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

O όμιλος Nτογάν που είναι μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος της Τουρκίας , αρχίζει να πουλά τις εφημερίδες του, για να αναταπεξέλεθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις που προέκυψαν μετα την κόντρα του με την κυβέρνηση Ερντογάν. Το βράδυ της Τετάρτης ανακοινώθηκε οτι, ο όμιλος συμφώνησε να πουλήσει τις εφημερίδες Milliyet και VATAN σε κοινοπραξία δυο επιχειρηματιών Ντεμίρορεν-Καράτζα.

Το τίμημα της πώλησης των δυο εφημερίδων φτάνει στα 73.9 εκατομμύρια δολάρια.

Η εφημερίδα Μilliyet θεωρείται απο τις πιο έγκυρες της Τουρκίας και εκφράζει την κεντροαριστερά με την κυκλοφορία της να φτάνει στις 200.000. Η Vatan είναι πιο μοντέρνα και εκφράζει τη νεα γενιά των τούρκων με μέση κυκλοφορία τα 120.000 φύλλα.

Ο Ομιλος Ντογάν , είχε ανακοινώσει οτι θα πουλήσει πολλές συμμετοχές του. Ο βασικός λόγος αυτής της απόφασης είναι η κόντρα που είχε ο όμιλος με την κυβέρνηση Ερντογάν. Ολες οι εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δίκτυα του ομίλου ήταν εναντίον της κυβέρνησης ΑΚP. Πριν δυο χρόνια , η εφορία επέβαλε πρόστιμο σε πετρελαική εταιρεία του Ομίλου ύψους 5 δισ. δολαρίων, για λαθρεμπορία καυσίμων.

Απο την ημέρα εκείνη ο Ομιλος Ντογάν προσπαθεί να μειώσει και το πρόστιμο αλλά και την ένταση με την κυβέρνηση Ερντογάν.
Τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Türk, Kanal D, STAR Tv όπως και η εφημερίδες Hürriyet και POSTA ανήκουν στον όμιλο Ντογάν.
Οι νέοι ιδιοκτήτες των εφημερίδων Vatan και Μilliyet δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό και εκδοτικό τομέα.