Ο Γκιούλ ορκίζεται εκδίκηση για τους 26 νεκρούς

Στους 26 ανέρχονται οι Τούρκοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις Κούρδων κατά Αστυνομικών Τμημάτων και στρατιωτικών φυλακίων στην επαρχία Χακάρι της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Οι επιθέσεις -οι πλέον αιματηρές των τελευταίων μηνών- σημειώθηκαν μία ημέρα μετά την έκρηξη που συντάραξε την επαρχία Μπιτλίς και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε Τούρκοι αστυνομικοί και τρεις πολίτες. 

Τα αντίποινα από την πλευρά του τουρκικού στρατού δεν άργησαν.

Σε επιχειρήσεις κοντά στα σύνορα με το Ιράκ είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 Κούρδοι αντάρτες, ενώ Τούρκοι κομάντο πέρασαν τα σύνορα και διεξάγουν επιχειρήσεις σε κουρδικές θέσεις στο βόρειο Ιράκ. 



Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, είπε ότι η χώρα θα πάρει εκδίκηση ενώ, δεδομένων των εξελίξεων, οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσαν προγραμματισμένες επισκέψεις τους στο Καζακστάν και τη Σερβία, αντίστοιχα.

«Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει αυτό που συνέβη.

Αυτοί που μας προκάλεσαν τέτοιο πόνο θα βιώσουν μεγαλύτερο πόνο. Αυτοί που νομίζουν ότι θα αποδυναμώσουν τη χώρα μας με αυτές τις επιθέσεις ή ότι θα την εκβιάσουν θα καταλάβουν ότι η εκδίκηση για αυτές τις επιθέσεις θα είναι μεγάλη» δήλωσε ο Γκιούλ σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.



Η ένταση στη νοτιοανατολική Τουρκία έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα και οι επιθέσεις Κούρδων ανταρτών του PKK έχουν πολλαπλασιαστεί.

Η Άγκυρα έχει απαντήσει με τη σύλληψη δεκάδων Κούρδων με το πρόσχημα της «παροχής βοήθειας σε τρομοκράτες», αλλά και με αεροπορικές επιδρομές σε κουρδικές θέσεις στο βόρειο Ιράκ.