O Mπασμπούγ σχεδίαζε πραξικόπημα, άλλος τούρκος αρχηγός όμως προσπάθησε να ανατρέψει πραξικόπημα

MΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Ιλκέρ Μπασμπούγ ουσιαστικά συνελήφθη με την κατηγορία δημιουργίας σχεδίου ανατροπής της κυβέρνησης δηλαδή πραξικοπήματος. Στην Τουρκία υπήρξε και ένας άλλος αρχηγός ο οποίος συνελήφθη από τους αξιωματικούς του, επειδή προσπάθησε να εμποδίσει τον στρατιωτικό πραξικόπημα!

 

   Στις 27 Μαίου του 1960, το «πραξικόπημα των συνταγματαρχών» ανέτρεψε  την κυβέρνηση Μεντερές. Ο τότε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ρουστού Ερντέλχουν προσπάθησε να εμποδίσει το πραξικόπημα και συνελήφθη. Ήταν ο άνθρωπος που προσπάθησε να διατηρήσει στην εξουσία,  τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση Μεντερές.

  Οι συνταγματάρχες του αφαίρεσαν όλες τις εξουσίες. Ο ίδιος  καταδικάστηκε σε θανατική ποινή  , όμως την τελευταία στιγμή δεν οδηγήθηκε στην αγχόνη.  

  Ο Μπασμπούγ σύμφωνα με το κατηγορητήριο έκανε το ακριβώς αντίθετο, κατηγορείται για δημιουργία «τρομοκρατικής οργάνωσης για την ανατροπή της κυβέρνησης».

  Τελικά οι αρχηγοί στην Τουρκία ίσως δεν θα έπρεπε να ασχολούνται με τα τεκτενόμενα της πολιτικής καθώς  εκτός απ όσους ανέτρεψαν, σκότωσαν και φυλάκισαν  και οι ίδιοι πληρώνουν το τίμημα.