Ο Πέρες στη Κύπρο.Τι θα του ζητήσει ο Χριστόφιας

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες βρίσκεται στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη, η οποία χαρακτηρίζεται ιστορική από πολιτικούς αναλυτές.

   

Ο κ. Πέρες θα έχει σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ενώ θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. 

   

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να είναι το Κυπριακό και το Μεσανατολικό, το θέμα του φυσικού αερίου, περιλαμβανομένων των τουρκικών απειλών και ενδεχόμενης συνεργασίας των δυο χωρών στην εκμετάλλευση και εμπορία του φυσικού αερίου.

   

Οι δύο Πρόεδροι θα υπογράψουν τέσσερις συνολικά συμφωνίες που αφορούν τους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αρχαιολογίας και των τηλεπικοινωνιών.


Όμως αυτό που καίει την Κυπριακή πλευρά είναι να εξασφαλίσει από το κ.Πέρες την διβεβαίωση ότ ι το Ισραήλ δεν θα πιέσει τη Noble Energy να διακόψει για κάποιους μήνες τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12,προκειμένου να ολοκληρώσει τις έρευνες στο οικόπεδο Tamar του Ισραήλ.

Η Κύπρος δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξει διακοπή των ερευνών που θα δώσει χρόνο στην Άγκυρα να εντείνει τις πιέσεις της προς πάσα κατεύθυνση.