Ο Σαρκοζί πρόλαβε τον Ερντογάν! Πάει πρώτος στη Λιβύη!

  

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

    Ο Νικολά Σαρκοζί για άλλη μια φορά δείχνει στον Ερντογάν ,πως τα συμφέροντα της χώρας του στην Βόρεια Αφρική, δεν έχει στόχο να τα μοιραστεί με κανέναν άλλον.

     Έτσι με μια αιφνίδια απόφαση ο Σαρκοζί ανακοίνωσε πως σήμερα θα επισκεφθεί τη Λιβύη. Με την απόφαση αυτή ο Γάλλος πρόεδρος βάζει «γκολ» στον Ερντογάν που είχε ανακοινώσει πως θα πάει στην Τρίπολη την Παρασκευή, όπου θα ήταν ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που θα επισκέπτονταν τη Λιβύη   μετά την ανατροπή του Καντάφι. Αλλά τον πρόλαβε ο Σαρκοζί και παει να κλείσει σημαντικές συμφωνίες.   Αυτό είναι το δεύτερο «γκολ» του Σαρκοζί στον Ερντογάν. Τους προηγούμενους μήνες η τουρκική κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να φέρει τους εξεγερμένους της Λιβύης σε συνεννόηση με τον Καντάφι, αγνοώντας το Παρίσι. Μόλις είχε διαρρεύσει η είδηση πως επίκειται συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών για ειρήνευση  με τη μεσολάβηση της Άγκυρας. Η Τουρκία στήριζε τον Καντάφι και με τον τρόπο αυτό του έδινε ανάσα ζωής για να παραμείνει στην εξουσία. Τα συμβόλαια για κατασκευαστικά έργα αλλά και εξόρυξη αερίου έφταναν στα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.  

  Η γαλλική κυβέρνηση μόλις έμαθε για τις φήμες περι συμφωνίας, έστειλε τα μαχητικά της βομβαρδίζοντας της Λιβύη και ξεκινώντας την προσπάθεια για την ανατροπή του Καντάφι.  

 Ο Σαρκοζί δείχνει πως δεν θέλει παρεμβάσεις και τους «νέο-οθωμανισμούς» του Ερντογάν «στα χωράφια του».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro ο Σαρκοζί αναμένεται να επισκεφθεί τόσο την Τρίπολη, όσο και τη Βεγγάζη. 

   

Εξάλλου σύμφωνα με δημοσιεύματα περίπου 160 γάλλοι αστυνομικοί αναχώρησαν για τη Λιβύη προκειμένου να πάρουν μέρος σε μία αποστολή «ασφαλείας» στην Τρίπολη.

   

Αυτοί οι αστυνομικοί αναμένεται να πάρουν μέρος σε μία αποστολή «ασφαλείας ενόψει της μετάβασης στο σημείο» του προέδρου, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές επιβεβαιώνοντας εν μέρει την πληροφορία για την επικείμενη επίσκεψη του Σαρκοζί στη Λιβύη, όπως αυτή αναφέρεται στον ιστότοπο του περιοδικού Marianne.