«Ο νέος φωτισμός της Αγίας Σοφίας προκαλεί φθορές» λένε οι Τούρκοι

 Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Αkşam, «η εξυπηρέτηση» που έκαναν οι Τούρκοι στους γείτονες μας στον Μπεν Άφλεκ για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας αλλάζοντας τους λαμπτήρες της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, προκαλεί μεγάλα προβλήματα στον εσωτερικό χώρο του ναού κυρίως στους τοίχους.

 Οι γείτονες μας πριν από έναν μήνα είχαν αλλάξει τους 2000 λαμπτήρες led, με νέους λαμπτήρες 7.5W σύμφωνα με το αίτημα του Μπεν Άφλεκ για τα γυρίσματα της ταινίας του «Argo». Ο Άφλεκ ζητούσε πιο χαμηλό φωτισμό και όλη η αλλαγή των λαμπτήρων είχε καλυφθεί από την εταιρεία παραγωγής.

 

  Ο γενικός διευθυντής της Philips στην Τουρκία σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως «οι συγκεκριμένοι νέοι λαμπτήρες προκαλούν φθορές στα μάρμαρα και στα ψηφιδωτά» και τονίζει πως η εταιρεία του είναι πρόθυμη να αλλάξει τους λαμπτήρες.

  Το θέμα παίρνει διαστάσεις στην Τουρκία και σύμφωνα με την Αkşam o τούρκος υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ,θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία για να εξετάσει το θέμα.