«Ο τουρκικός στρατός συζήτησε για πραξικόπημα εναντίον Ερντογάν»

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο πρώην αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ, επιβεβαίωσε τελικά, πως το 2003 ο τουρκικός στρατός συζητούσε το ενδεχόμενο πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν η οποία είχε κερδίσει τις εκλογές το Νοέμβριο του 2002.
Ο Οζκιόκ κατέθεσε στον εισαγγελέα, στα πλαίσια των ερευνών για την οργάνωση Εργκενεκόν και τη δράση της. Ο πρώην αρχηγός δήλωσε » όταν η κυβέρνηση Ερντογάν ήρθε στην εξουσία προκλήθηκε φόβος κυρίως λόγω των παλαιών δράσεων τους, φοβήθηκα κι εγώ. Κάποτε εμείς οι στρατηγοί, κάνουμε ανταλλαγή απόψεων. Σε μια απο αυτές ειπώθηκε και το «πραξικόπημα». Αλλά αυτό ειπώθηκε ως μια απο τις πιοθανότητες δράσης».

Αυτά τα λόγια επιβεβαιώνουν όλες τις πληροφορίες που ήθελαν τον τότε αρχηγό των του Στρατού Ξηράς, Αγτιάτς Γιαλμάν να προσπάθεί να ετοιμάσει πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν. Στις σημειώσεις του πρώην αρηχγού του Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ, οι οποίες είναι στα χέρια του εισαγγελέα, ο Ορνέκ είχε γράψει » στη σύσκεψη πήρε το λόγο ο Γιαλμάν και μας είπε » χάσαμε άδικα το χρόνο μας. . Πρέπει να δράσουμε άμεσα. Να στείλουμε προειδοποίηση για πραξικόπημα πριν τις εκλογές.» . Επίσης σε ένα άλλο σημείο υπάρχει η αναφορά » στις 12 Νοεμβρίου του 2003 ο Γιαλμάν δήλωσε στον Οζκιόκ : πρέπει να έρθετε μαζί μας. Αν χρειαστεί να στείλουμε προειδοποίηση στην κυβέρνηση πριν τις εκλογές».
Μέχρι σήμερα πολλοί είχαν αμφισβητήσει το περιεχόμενο αυτών των σημειώσεων. Τελικά ο Οζκιόκ επιβεβαίωσε πως πολλοί στρατηγοί ήθελαν πραξικόπημα. Ο τότε αρχηγός Οζκιόκ , φαίνεται πως τους σταμάτησε.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τουρκικός Τύπος σήμερα


«Καρατομούν» στρατηγούς στη Τουρκία

Το ΠΝ στο πραξικόπημα κατά Μακάριου.Γράφει ο Α.Κακαράς.