Οι Τούρκοι ανακοίνωσαν «πέρας επιχειρήσεων» στο Σεμντιλί

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ολοκλήρωσαν μια επιχείρηση σχεδόν τριών εβδομάδων εναντίον των κούρδων ανταρτών στη νοτιοανατολική περιοχή Σεμντινλί, στα σύνορα με το Ιράν και το Ιράκ, και σκότωσαν ένα «μεγάλο αριθμό» μαχητών, ανέφερε ο τοπικός κυβερνήτης σε μια ανακοίνωση σήμερα Σάββατο.

Τουρκικά αεριωθούμενα βομβάρδισαν θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην ορεινή περιοχή σε ένα από τα πιο εντατικά ξεσπάσματα μαχών τα τελευταία χρόνια σε αυτή τη διένεξη που κρατάει δεκαετίες και στη διάρκεια της οποίας 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Οι υποστηριζόμενες από αέρος επιχειρήσεις που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις ασφαλείας μας στις 23 Ιουλίου 2012… ολοκληρώθηκαν το πρωί της 11ης Αυγούστου 2012», ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Χακάρι, της επαρχίας όπου βρίσκεται η Σεμντινλί.

«Ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων, που διεξήχθησαν με αποφασιστικότητα και ακρίβεια, η τρομοκρατική οργάνωση PKK δεν μπόρεσε να επιτύχει τους σκληρούς σκοπούς της και ένα μεγάλο μέρος των μαχητών της έχουν καταστεί αναποτελεσματικοί», ανέφερε σε μια δήλωση, υιοθετώντας έναν ευφημισμό που χρησιμοποιείται συχνά από αξιωματούχους για να δηλώσει «σκοτώθηκαν».

Στις 7 Αυγούστου, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως 115 μαχητές του PKK σκοτώθηκαν στη Σεμντινλί. Οι μάχες ξεκίνησαν αφότου το PKK έστησε σημεία ελέγχου και προσπάθησε να δημιουργήσει εκεί ένα οχυρό.

Οι μαχητές μάχονται για αυτονομία στη κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984. Η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατατάσσουν το PKK στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Ο Μουράτ Καραγιλάν, ηγέτης του PKK, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η οργάνωση αλλάζει τακτική με τη μάχη της στη Σεμντινλί, σύμφωνα με το Firat News, έναν ιστότοπο που πρόσκειται στους μαχητές.

Αντί για την παραδοσιακή τους τακτική της ενέδρας εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, οι μαχητές του PKK θα παραμείνουν στη Σεμντινλί στην προσπάθεια να δημιουργήσουν εκεί ένα οχυρό, είπε.

Κούρδοι μαχητές φέρεται να έστησαν ενέδρα σε τουρκικό στρατιωτικό λεωφορείο στη δυτική Τουρκία την Πέμπτη σκοτώνοντας έναν στρατιώτη και τραυματίζοντας τουλάχιστον 11 ανθρώπους. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως σήμερα συνελήφθη ένας άνδρας σε σχέση με την επίθεση.