Οι Τούρκοι διεκδικούν αρχαίο κειμήλιο

Αρχαίο κειμήλιο δεκδικεί η Τουρκία από την Ελλάδα.Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλλιέτ (tourkikanea.gr), η Τουρκία ζητά την επιστροφή ανάγλυφου που το 1886 απήχθη,όπως υποστηρίζει στην Αθήνα από τα ερείπια στα Μύρα της Αττάλειας.
Ο καθηγητής Αρχαιολογίας της σχολής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Μεσογείου και επικεφαλής των ανασκαφών στα Μύρα Νεβζάτ Τσεβίκ επιδιώκει την επιστροφή του “παιδικού ανάγλυφου” που κόπηκε από τάφο που βρισκόταν σε σπηλιά στα Μύρα και εκτίθεται στο μουσείο της Αθήνας.
Ο Τσεβίκ έχοντας την πλήρη στήριξη του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτογρούλ Γκιουνάι, τις επόμενες μέρες θα υποβάλλει επίσημο αίτημα στην Ελλάδα.
“Από το 1850 και μετά πρόξενοι από την Ευρώπη, πλούσιοι που είχαν πάθος με τα αρχαία και μηχανικοί που είχαν έρθει για την κατασκευή του σιδηρόδρομου, έκαναν ανασκαφές στα εδάφη των Οθωμανών και τα μνημεία που έβρισκαν τα έπαιρναν στις χώρες τους. Ένα από τα σημαντικά μνημεία που κλάπηκαν είναι και το παιδικό ανάγλυφο από τα Μύρα”,υποστηρίζει ο τούρκος αρχαιολόγος.