Οι Τούρκοι εναντίον …Χαρδαβέλα

Απάντηση σε δημοσίευμα του δημοσιογράφου Κώστα  Χαρδαβέλα για περί δολοφονίας  από Έλληνες πράκτορες των  Τούρκων κομάντος που είχαν πάρει μέρος στην κατάληψη στα Ίμια δίνει με ρεπορτάζ της η τουρκική εφημερίδα Vatan με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της  και με τον τίτλο «Παραμύθι Ιμίων».
 
Στο ρεπορταζ του ο κ. Ισμαήλ Σαχίν, αναφέρει ότι τον ισχυρισμό πως δολοφονήθηκαν από Έλληνες πράκτορες οι 12 Τούρκοι κομάντος που είχαν αποβιβαστεί στα Ίμια κατά την κρίση των Ιμίων, το 1996, που είχε φέρει τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου, ο ελληνικός Τύπος την  παρουσίασε με τον τίτλο «Πως σιωπήσαμε τους Τούρκους κομάντος».   Ο συντάκτης τονίζει ότι οι καταδρομείς εκείνοι ζουν ακόμα όλοι και μάλιστα οι διοικητές των δυνάμεων των Ιμίων βρίσκονται στις φυλακές στο πλαίσιο των υποθέσεων βαριοπούλα και Εργκενεκόν.

Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας αναφέρει ακόμα ότι ο Χαρδαβέλας ισχυρίστηκε ότι οι εννέα  από εκείνους τους κομάντος σκοτώθηκαν σε ατύχημα ελικοπτέρου και ότι το ελικόπτερο  black Hawk  είχε καταρριφθεί από Έλληνες πράκτορες. Στη συνέχεια αναφέρεται σε σειρά δημοσιευμάτων του Κ. Χαρδαβέλα, για τον οποίο γράφει ότι έχει εργαστεί  στην εφημερίδα «Τα Νέα» και στα τηλεοπτικά δίκτυα MEGA και ΝΕΤ, και ότι άνοιξε τον φάκελο των Ιμίων μετά από έρευνα, όπως είπε, 16 ετών στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Οι ισχυρισμοί του Κ.Χαρδαβέλα, που προκαλούν φρίκη, γράφει, δεν ελήφθησαν στα σοβαρά ούτε από τον ελληνικό Τύπο, αλλά ορισμένες ιστοσελίδες μεγαλοποίησαν το θέμα, τονίζοντας ότι η ΕΥΠ σκότωσε τους 12 Τούρκους κομάντος μετά από μία επιχείρηση που κράτησε χρόνια.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά και παρουσιάζονται αποσπάσματα από όσα έχει γράψει ο κ. Χαρδαβέλας γύρω από το θέμα.

Πέρα από το θέμα με το ελικόπτερο, γράφει, δύο άλλα μέλη της ομάδας καταδρομών, φέρεται σύμφωνα με τον Χαρδαβέλα, να έχασαν τη ζωή τους σε διάφορα τροχαία ατυχήματα. Ο Διοικητής της ομάδας των Ιμίων, Ζέκι Σεν , εστάλη από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας στη Γεωργία σε αποστολή του ΟΗΕ και όταν επέστρεψε, τον Μάιο του 2003, μαζί με τη Γεωργιανή φίλη του, δέχθηκε επίθεση από τρία άτομα , στην Πλατεία Ταξίμ, και δολοφονήθηκε.  Ο Έλληνας δημοσιογράφος, συνεχίζει το δημοσίευμα, είπε ότι Έλληνας πράκτορας που καθότανε σε καφετερία στο Ταξίμ είχε πει αμέσως στον σερβιτόρο «Η δουλεία αυτή τελείωσε τώρα. Έκλεισε ο κύκλος».

Στο πλαίσιο του ιδίου δημοσιεύματος η κ. Νταμλά Γκιουλέρ με τίτλο «Οι ήρωες ζουν, αλλά είναι στη φυλακή» γράφει ότι αντίθετα με τις αναφορες του ελληνικού Τύπου, οι 12 καταδρομείς που έλαβαν μέρος  τότε στα Ίμια, ζουν ακόμα.  Οι διοικητές της ομάδας, Ερτζάν  Κιρετστεπε  και Αλί Τουρκσέν, βρίσκονται προφυλακισμένοι στο πλαίσιο των δικών Ποιραζκιόι  και Βαριοπούλα.  Οι δε υπαξιωματικοί ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους σε διαφορετικές περιοχές.  Η εφημερίδα γράφει ότι διαψεύδει έναν προς έναν όλους τους ισχυρισμούς του ελληνικού Τύπου.