Οι απειλές της Τουρκίας κατά των Γάλλων είναι κούφιες

Η πρεμιέρα του Huffington Post στη Γαλλία με επικεφαλής τη Α.Σινκλαίρ,σύζυγο Ν.Σ.Κάαν,έγινε με πρώτο θέμα τη Τουρκία και την εντονότατη αντίδρασή της στο νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Και τα όσα γράφει είναι μάλλον απογοητευτικά για τη Τουρκία,που όπως φαίνεται εκτοξεύει κούφιες απειλές.Σ΄ όλα τα επίπεδα:

•Πολιτική-Οικονομία:Το πιθανότερο είναι να ζητήσει την απέλαση του Γάλλου πρέσβη στη Τουρκία και να παγώσει κάθε στρατιωτική και πολιτική συνεργασία με το Παρίσι.

Η Τουρκία είναι η 17η οικονομία στο κόσμο κι έχει εμπορικές σχέσεις ύψους 12 δις με τη Γαλλία.Το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι γαλλικές εξαγωγές στη Τουρκία προσέγγισαν τα 4 δις.

Ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, Pierre Lellouche, πιστεύει ωστόσο ότι οι επιπτώσεις για τη Γαλλία θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. “Οι Τούρκοι «είναι μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, έχουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι εκτός πραγματικότητας για οποιονδήποτε να κάνει διακρίσεις εις βάρος των γαλλικών επιχειρήσεων», προειδοποίησε.

“Τίποτα δεν εμποδίζει, ωστόσο, τους τούρκους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν τη Total και η L’Oréal. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Fransa, έχει δημιουργήσει ήδη μια σελίδα στο Facebook όπου απαριθμεί τις γαλλικές εταιρείες και καλεί σε μποϋκοτάζ”,αναφέρει το Huffington Post.fr

•Απειλές…μέσω κάλπης

Η Άγκυρα κατηγόρησε από τη πρώτη στιγμή το Σαρκοζί ότι προσπαθεί να κερδίσει τις ψήφους των 600.000 Αρμενίων που ζουν στη Γαλλία.Εκεί προσπαθεί να πιέσει και η Τουρκία απειλώντας ότι θα κινητοποιήσει τη δική της κοινότητα.Οι διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου δεν έδειξαν να υπάρχει μεγάλη δυναμική.30.000 κόσμος μαζεύτηκε.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στην “επιστροφή στο παρελθόν” που επιχείρησε ο Ερντογάν κατηγορώντας τη Γαλλία για γενοκτονία στην Αλγερία.

Όπως επισημαίνει οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας είναι “νεκρές” από το 2001. Και γι΄ αυτό η Άγκυρα δεν έχει περιθώρια πολλών ελιγμών και πιέσεων.