Πάγκαλος και Ερντογάν κυνηγάνε…το «χρυσό» τόπι!

Στο Κατάρ δεν πήγε  μόνο ο  Θ.Πάγκαλος.Εκεί κοντά (Κουβέϊτ) βρέθηκε και  ο  Τούρκος πρωθυπουργός κ. Τ. Ερντογάν ο οποίος στη συνέχεια του ταξιδιού του έχει και αυτός το Κατάρ!.Μάλιστα το πρόγραμμα  και των δύο έχει πολύ …μπάλα! Ναι, μπάλα!
  
Ας αρχίσουμε από τα του γείτονα:Τον Τούρκο πρωθυπουργέ   συνοδεύει ο Υπουργός Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν καθώς και – προσέξτε –  358  επιχειρηματίες με προτάσεις συνεργασίας ύψους 77 δις δολ. Ο κ Τσαγλαγιάν σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι το 2009 οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Κουβέιτ ήταν 214 εκ δολ , ενώ το 2010 το ύψος των εξαγωγών σχεδόν διπλασιάστηκα  φθάνοντας τα 412 εκ δολ. Ο τυπος αναφέρει επίσης ότι κατά την επίσκεψη Ερντογάν στο Κουβέιτ και στο Κατάρ οι τούρκοι επιχειρηματίες θα πραγματοποιήσουν περί τις 4000 συναντήσεις εργασίας για πρότζεκτ ύψους 280 εκ δολ.
 
Η Σαμπάχ αναφέρει ότι κατά την επίσκεψη του στο Κουβέιτ ο τούρκος πρωθυπουργος  τιμήθηκε με το βραβείο εξέχουσας μουσουλμανικής προσωπικότητας και στην ομιλία του κατά την τελετή ο κ Ερντογάν άσκησε δριμεία κριτική στο Ισραήλ υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ ο ίδιος να υποκύψει σε μια τάξη πραγμάτων που υπαγορεύεται από την βία αντί του νόμου,  και ότι η Τουρκία δεν θα παραμείνει σιωπηλή ακόμη και όταν όλοι οι υπόλοιποι παραμένουν σιωπηλοί. Το Κουβέιτ και το Κατάρ, είπε, είναι πολύ σημαντικές χώρες για την Τουρκία καθώς προσθέτουν μια ισχυρή δυναμική στις εξαγωγές, τις επενδύσεις και στον τομέα των εργολαβιών.
 
Σύμφωνα με τη Χουριέτ, τουρκικές εργοληπτικές εταιρείες αιτήθηκαν για να αναλάβουν την κατασκευή στο Κουβέιτ του μεγαλεπήβολου σχεδίου του ουρανοξύστη Madinat Al Hareer, ύψους 1001 μέτρων, το οποίο κοστολογείται στα 77 δις. δολάρια. 
Αναφέρεται επίσης στον τυπο  ότι ανάμεσα στους στόχους τουρκικών εταιρειών είναι η ανάληψη των σχεδίων για κατασκευή των 9 νέων σταδίων που θα κατασκευασθούν στο Κατάρ, λόγω της ανάληψης από το αραβικό εμιράτο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2022.
  ΄Ομως όπως εγραψε χθες ο »Μικροπολιτικος» των »Νεων» το Παγκόσμιο  Κύπελο Ποδοσφαίρου του 2022 είναι και στην αντζέντα του Θ.Πάγκαλου στο Κατάρ.΄Οπως γράφει η καλή εφημερίδα ο κ.Πάγκαλος είναι από την Κυριακή το βράδυ στο Κατάρ μαζί  με τον   υφυπουργό Εξωτερικών κ..Σπύρο Κουβέλη.Οι  Παγκαλος και Κουβέλης κάνουν χρήση της πρόσκλησης που τους είχαν απευθύνει οι Καταριανοί. 

Τι έχει η ατζέντα της επίσκεψης; Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2020! Οι Καταριανοί άρχισαν ήδη να μοιράζουν συμβόλαια και η κυβέρνηση Παπανδρέου θα ήθελε για ευνόητους λόγουςνα προωθήσει τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών. Σε ενα δευτερο επίπεδο, φαίνεται πως συζητείται ξανά καιη επενδυση στον  Αστακό (Αιτωλοακαρνανίας). Ωστόσο κατα την εφημεριδα, η ελληνική πλευρά επιδεικνύει φειδώ και προσοχή μετά την αρνητική κατάληξη που είχε το θέμα το φθινόπωρο του 2010. Τίποτε δεν είναι προς το παρόν ανακοινώσιμο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, επιχειρείται μια δεύτερη προσέγγιση της πολυσυζητημένης ενεργειακής επένδυσης. 

Τι γινεται ομως με το Μνημονιο επενδύσεων 5 δισ. δολαρίων που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη με το Καταρ; Αυτό είναι αρμοδιότητας του υπουργού Επικρατείας κ.Χάρη Παμπούκη που θα πάει χωριστά στο Κατάρ για να παρακολουθήσει την εξέλιξή του. Το δημοσιευμα προσθετει οτι το  πρόγραμμα ταξιδίων Παμπούκη περιλαμβάνει την τρέχουσα εβδομάδα μια επίσκεψη – προσεξτε – στο Παρίσι. Ο υπουργός Επικρατείας θα έχει εκεί συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων γαλλικών εταιρειών, εις άγραν- πάλι- επενδύσεων.
 Οχι, η εφημεριδα δεν αναφερει κατι για φρεγατες.