Παπανδρέου για Κύπρο:»Η τουρκική εισβολή δεν θα νομιμοποιηθεί».

SigmaLive
 
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου για την Τουρκία ενώπιον του Ταγίπ Ερτογάν. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τόνισε ότι η  διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την εισβολή.

Αναφερόμενος στο κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος: «Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει ποτέ μια εισβολή. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, όσο συνεχίζεται η κατοχή».

Τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού άγγιξαν και τις απευθείας διαπραγματεύσεις:  «Ο Δημήτρης Χριστόφιας», είπε «είναι ο ηγέτης που μπορεί να φέρει, πιστεύω, τη λύση εκ μέρους των Ε/κυπρίων. Χρειάζεται και από την άλλη πλευρά ένας πραγματικός συνομιλητής». Ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε με δεικτικό τρόπο και το ζήτημα των παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου. 
 
Σε απάντηση ο Τούρκος Πρωθυπουργός επανέλαβε τα περί απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και γενικά δήλωσε υποστηρικτής της λύσης:«Όσους κλάδους ελαίας προσφέρουμε στο Γερεβάν της Αρμενίας, τόσους κλάδους ελαίας προσφέρουμε για την Ε/κ πλευρά. Τείνουμε χείρα φιλίας», σημείωσε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε στις συχνές προσκλήσεις του Προέδρου Χριστόφια για να καθίσουν μαζί να μιλήσουν για το κυπριακό με την γνωστή επωδό για πολυμερή: «Όπου με βλέπει ο κ. Χριστόφιας με ρωτά: «Πότε θα καθίσουμε οι δυο μας και να μιλήσουμε;» Και ο κ. Παπαδόπουλος το ίδιο έλεγε. Εγώ τους απαντούσα: «Δεν θα μιλήσουμε οι δυο μας. Να κάνουμε μια τετραμερή, να πάρουμε και τη Βρετανία, τα Η.Ε. και την Ε.Ε. να καθίσουμε και να εργαστούμε».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε μάλιστα τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι κολλά στους τίτλους: «Τι μου έλεγε ο Χριστόφιας: «Εγώ με τι τίτλο θα παρακάθομαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;» Εγώ του απάντησα: «Σιόρ μέχρι σήμερα πραγματοποιήσατε 45 συναντήσεις. Με τι τίτλο παρακαθόσουν; Με αυτό τον τίτλο θα παρακαθίσεις και τώρα.» Δεν μπορώ να τον καταλάβω.