Παραλίγο τραγωδία στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης!

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Πανικός προκλήθηκε στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης όταν αεροσκάφος των τουρκικών αερογραμμών θα συγκρούονταν με άλλα λόγω παρεμβολής στον ασύρματο του από άγνωστο άτομο. Το αεροσκάφος Boeing 737, είχε ξεκινήσει τη διαδικασία προσγείωσης με το σύστημα ILS, δέχθηκε μήνυμα στη συχνότητα του για να αλλάξει πορεία. Οι πιλότοι εκτέλεσαν την εντολή. Μόλις ο πύργος ελέγχου της Κωνσταντινούπολης διαπίστωσε την ξαφνική αλλαγή πορείας, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ζήτησαν να μην αλλάξει πορεία και να συνεχίσει κανονικά την διαδικασία προσγείωσης.
Τότε αποκαλύφθηκε ότι κάποιος κατάφερε να παρεμβάλλει στη συχνότητα επικοινωνίας του αεροσκάφους και έδωσε λανθασμένες εντολές στους κυβερνήτες του αεροσκάφους.
Το αεροσκάφος συνέχισε την πορεία του και προσγειώθηκε κανονικά, αλλά ο «πειρατής» συνέχιζε να δίνει εντολές , τις οποίες οι κυβερνήτες αγνόησαν. Η τουρκική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη, ο οποίος φαίνεται ότι γνώριζε καλά την ορολογία της εναέριας κυκλοφορίας.
Οι τουρκικές αρχές αναφέρουν πως σε περίπτωση που οι ελεγκτές δεν παρενέβαιναν άμεσα θα μπορούσε να είχε προκληθεί σύγκρουση αεροσκαφών με απρόβλεπτες συνέπειες.
Το περιστατικό το αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Hürriyet και το περιστατικό συνέβη τις τελευταίες ημέρες του Mαϊου.