Παραμένει σε ισχύ το casus belli

Παραμένει σε ισχύ το «casus belli» σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια θα εξακολουθήσει να αποτελεί αιτία πολέμου για την Άγκυρα,παρά το κλίμα που είχαν δημιουργήσει από τη Τουρκία,ότι το «casus belli» θα αρθεί.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ενέκρινε το νέο τουρκικό δόγμα που αποτελεί το περιεχόμενο της τουρκικής «Κόκκινης Βίβλου».Το περιεχόμενο της «Κόκκινης Βίβλου» είναι απόρρητο και η επίσημη ανακοίνωση μετά το τέλος της συνεδρίασης του συμβουλίου ανέφερε ότι «το νέο Έγγραφο για την Πολιτική Εθνικής Ασφάλειας συζητήθηκε και εγκρίθηκε».

«Όσον αφορά την Ελλάδα, με την οποία η Τουρκία έχει φτάσει κοντά στον πόλεμο τρεις φορές στο παρελθόν εξαιτίας διαφορών στο Αιγαίο, η Τουρκία εξακολουθεί να βλέπει οποιαδήποτε ελληνική απόπειρα για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ως casus belli (αιτία πολέμου)», επισημαίνει η αγγλική έκδοση της Zaman. «Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τις “εξωτερικές απειλές”, εκτός από το “πρόβλημα των 12 μιλίων”», προσθέτει.