Παρέμβαση Ντεμιρέλ για Εργένεκον.

Ο 9ος πρόεδρος της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ είπε πως υπάρχει μια πρόταση για να ηρεμήσει η Τουρκία. Ο Ντεμιρέλ ισχυρίστηκε πως αν πριν τις εκλογές αφεθούνε ελεύθεροι οι κρατούμενοι για την υπόθεση Εργκενέκον, καθηγητές Μεχμέτ Χαμπεράλ, και Φατίχ Χιλμίογλου, και οι δημοσιογράφοι Μουσταφά Μπαλμπάϊ και Τουντζάϊ Οζκάν, αυτό θα είναι κάτι που θα ηρεμήσει την χώρα.   
Ο Ντεμιρέλ σε δήλωση του προς το περιοδικό EkoEnerji είπε : ¨ Η Τουρκία είναι ανήσυχη, και με την μεταβίβαση αυτής της ανησυχίας στις μάζες του λαού, πάει προς τις εκλογές. Είμαστε σε μια χώρα που η παρανομία είναι μέχρι το γόνατο. Ιδιαίτερα στο θέμα της εφαρμογής των νόμων της Τουρκικής Δημοκρατίας, υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις. Από την μια λέτε πως ¨Εφαρμόζουμε τους νόμους, και τι έγινε; ¨ και από την άλλη ή δεν τους εφαρμόζετε ή τους εφαρμόζετε λάθος¨.  
Αναφερόμενος ο Ντεμιρέλ στην υπόθεση Εργκενέκον είπε πως ο χρόνος κράτησης των κρατουμένων έχει φτάσει να είναι ίδιος με τις ποινές που θα επιβληθούν. O Ντεμιρέλ ισχυρίστηκε πως αν οι κρατούμενοι στις φυλακές αθωωθούνε τότε το κράτος θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, και πρόσθεσε : ¨Αποτελεί βασανιστήριο να προσπαθούνε να τους κρατήσουν στη φυλακή, χωρίς να αναγνωρίζουν κανένα νόμο για τον χρόνο κράτησης. Προ πολλού έχει ξεπεραστεί ο προβλεπόμενος χρόνος κράτησης αυτών που βρίσκονται στις φυλακές. Είναι ανάγκη να ηρεμήσουμε την χώρα. Μα καλά ο στρατηγός δεν πρόκειται να σηκωθεί και να φύγει, γιατί τον κρατάτε τον άνθρωπο ;  Ο καθηγητής δεν πρόκειται να φύγει, γιατί τον κρατάτε τον πρύτανη Αχμέτ Χαμπεράλ, τον πρύτανη Φετίχ Χιλμίογλου και άλλους σαν κι αυτούς ; Γιατί κρατάτε φυλακισμένους τους δημοσιογράφους  Μουσταφά Μπαλμπάϊ και Τουντζάϊ Οζκάν ; Γιατί τους κρατάτε φυλακισμένους ; Πηγαίνοντας προς τις εκλογές, ηρεμήστε την Τουρκίας.

tourkikanea.wordpress.com/