Πεδίο μάχης το Ντιγιαρμπακίρ. Δεκάδες τραυματίες.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σοβαρά επεισόδια και συγκρούσεις ξέσπασαν στο Ντιγιαρμπακίρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας ανάμεσα σε Κούρδους διαδηλωτές και τους τούρκους αστυνομικούς. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ανάμεσα τους και η βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος Περβίν Μπουλντάν.


Το φιλοκουρδικό κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας είχε αποφασίσει να πραγματοπιήση μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο Ντιγιαρμπακίρ. Η νομαρχία της πόλης απαγόρευσε αυτή τη διαδήλωση . Ο πραγματικός λόγος ήταν πως πέρυσι τέτοια ημέρα είχαν σκοτωθεί 13 τούρκοι στρατιώτες από την επίθεση του PKK.

Tα μέλη του κόμματος και χιλιάδες Κούρδοι αγνόησαν την άσκοπη αυτή απαγόρευση και προσπάθησαν να συγκεντρωθούν στο κέντρο της πόλης. Η αστυνομία τους εμπόδισε και άρχισαν οι οδομαχίες. Οι Κούρδοι πετούσαν πέτρες και μολότοφ έναντίον των αστυνομικών που απαντούσαν με γκλοπς και δακρυγόνα. Η πόλη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.
Οι οδομαχίες συνεχίστηκαν μέχρι αργά τη νύχτα του Σαββάτου.

Δεκάδες είναι οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα πλησιέστερα νοσοκομεία. Οι βουλευτές του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη νομαρχία του Ντιγιαρμακίργ για να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση της διαδήλωσης και την βία των αστυνομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

www.onalert.gr/default.php

www.onalert.gr/stories/bomba-pkk-tourkia