Περιορισμούς στο αλκοόλ βάζει ο Ερντογάν – Αλλάζει όνομα η ομάδα Εφές Πίλσεν

Αυστηρούς περιορισμούς στην πώληση, κατανάλωση και διαφήμιση αλκοολούχων ποτών, βάζει η κυβέρνηση Ερντογάν, προκαλώντας την αντίδραση πολλών Τούρκων.
Λόγω του νέου νόμου, η γνωστή ομάδα μπάσκετ “Efes Pilsen” θα αναγκαστεί να αλλάξει όνομα , επειδή έχει την ονομασία μιας μάρκας μπίρας!!
Όταν οι νέοι νόμοι περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ ή τους θέτουν στην ευχέρεια του κάθε κρατικού λειτουργού, και όλα αυτά συμβαίνουν στην διακυβέρνηση της φιλο-ισλαμικής κυβέρνησης AKP , προκαλούνται μεγάλες υποψίες.
 
Σύμφωνα με το νόμο που ξεκίνησε η εφαρμογή του, « απαγορεύεται η πώληση και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε δραστηριότητες και συναυλίες που έχουν ως στόχο την προσέλκυση παιδιών και νέων». Αυτό το άρθρο προκαλεί την οργή πολλών, καθώς ως νέοι θεωρούνται όσοι είναι 15-24 ετών. Δηλαδή μπαίνει εμπόδιο και για έναν 23χρονο που θέλει να πάει σε κάποια συναυλία. Οι επικριτές τονίζουν πως εσκεμμένα ο νομοθέτης έβαλε μαζί με τους νέους και τον όρο παιδιά έτσι ώστε η απαγόρευση να είναι καθολική.
 
Οι επικριτές του νόμου υποστηρίζουν πως αν ο νόμος εφαρμοστεί κατά γράμμα τότε σε καμία «ροκ» συναυλία, δεν θα μπορεί να προσφερθεί αλκοολούχο ποτό, καθώς απευθύνεται στους νέους, άσχετα αν στη συναυλία αυτή μπορεί να πάνε και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.
Ο αρθρογράφος της Hürriyet Σεντάτ Εργκίν, γράφει χαρακτηριστικά « οι περιορισμοί στο αλκοόλ καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων. Εκθέσεις, φεστιβάλ, πανηγύρια στα οποία πολλές φορές θα χρειαστεί ειδική άδεια για να προσφέρει κάποιος αλκοολούχα ποτά. » και καταλήγει « είναι φανερό ότι στην προσπάθεια να υπάρξει μια προσπάθεια για την προστασία από το αλκοόλ, δεν τηρήθηκε η ισορροπία και είναι φανερό πως ο νόμος αυτός επισφραγίσθηκε από μια συντηρητική νοοτροπία».
 
Θύμα του νέου νόμου είναι και η γνωστή ομάδα μπάσκετ Efes Pilsen που χορηγός της είναι η ομώνυμη μπίρα. Ο νέος νόμος δίνει περιθώριο ενός έτους για να αλλάξουν την ονομασία τους , οι ομάδες που έχουν χορηγούς αλκοολούχα ποτά ή τσιγάρα . Έτσι η τουρκική ομάδα, υποχρεώθηκε να υποβάλλει αίτημα για αλλαγή ονομασίας. Μετά από 53 χρόνια παρουσίας της στο τουρκικό πρωτάθλημα μπάσκετ η Efes Pilsen, θα μετονομαστεί σε Αnadolu Efes ή σε Efes Spor!
Ο νόμος προβλέπει και έκδοση ειδικών αδειών σε catering που θα προσφέρουν αλκοόλ σε γάμους.
H τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί για να προστατευθούν οι νέοι από το αλκοόλ.
Όμως δεν μπορεί να εξηγήσει ακόμη και για ποιο λόγο θα απαγορευθεί και στις εταιρείες να στέλνουν ως δώρα στους πελάτες τους αλκοολούχα ποτά , που συμβαίνει κυρίως την πρωτοχρονιά.
Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι μιλούν για «ήπια απαγόρευση» του αλκοόλ στην Τουρκία και φοβούνται για τα επόμενα μελλοντικά βήματα.
Σωστή παρατήρηση κάνει και το τηλεοπτικό δίκτυο NTV που τονίζει ότι στο αλκοόλ μπαίνει ως όριο ηλικίας το 24ο έτος, όμως ο περιορισμός αγοράς και κατοχής όπλου στην Τουρκία μειώθηκε πρόσφατα στο 21ο έτος!