Ποια είναι η πιο επικίνδυνη δουλειά στη Τουρκία;»Δημοσιογράφος»,γράφει η W.Post

Η εφημερίδα Washington Times σε άρθρο της αναφέρει πως το να είσαι δημοσιογράφος στην Τουρκία μοιάζει με παιχνίδι με την φωτιά, και προσθέτει πως εάν ο αιχμηρός σόουμαν Τζέι Λένο ¨ήταν στην Τουρκία θα βρισκόταν μπροστά στο απόσπασμα¨.

«Η αποφυλάκιση των δημοσιογράφων Νεντίμ Σενέρ και Αχμέτ Σικ και το θέμα των προφυλακισμένων δημοσιογράφων στην Τουρκία συνεχίζουν να αποτελούν θέμα στα ξένα ΜΜΕ. Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Washington Times αναφέρει πως το να είσαι δημοσιογράφος στην Τουρκία μοιάζει με παιχνίδι με την φωτιά.

Το άρθρο έχει την υπογραφή του δημοσιογράφου Λουκ Μοντγκόμερι και έχει τίτλο ¨Παιχνίδι με την φωτιά η δημοσιογραφία στην Τουρκία¨. Στο άρθρο του ο Μοντγκόμερι αναφερόμενος στην αποφυλάκιση των τεσσάρων δημοσιογράφων μεταξύ των οποίων και οι Σενέρ και Σικ γράφει : ¨ Το έγκλημα τους ; Το ότι έγραψαν. Όχι, περίμενε. Ανοησία είπα (…) Το έγκλημα τους ήταν ότι έγραψαν ενάντια στο καθεστώς¨.
Ακολούθως παραθέτει ερωτήματα του τύπου ¨Αυτό γίνεται στην Τουρκία ; Πρέπει να έχει γίνει λάθος. Μα για την ίδια χώρα μιλάμε ; Για την χώρα φαβορί των αγορών στην Μέση Ανατολή ; Για την χώρα υποψήφια για την Ε.Ε. ;¨ και μετά απαντά πως ¨Δυστυχώς ναι. Η Τουρκία στέλνει στην φυλακή τους αντιπολιτευόμενους δημοσιογράφους.

Ο Μοντγκόμερι αναφερόμενος στις φυλακίσεις δημοσιογράφων και στις αγωγές κατά γελοιογράφων από τον Ερντογάν αναφέρει πως ¨Είναι σαφές πως ο Νέλσον Μαντέλα δεν είναι ένας ρόλος μοντέλο για αυτόν. Κωμικοί όπως ο Τζέι Λένο που επιτίθενται ανελέητα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, εάν ασκούσαν την τέχνη τους στην Τουρκία, θα έβρισκαν τον εαυτό τους απέναντι από το απόσπασμα.
Στο άρθρο αναφέρεται πως η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα κατέταξε την Τουρκία στην 148η θέση με βάση την ελευθερία τύπου, ευρισκόμενη έτσι λίγα μόνο σκαλιά πιο πάνω από Πακιστάν, Αφγανιστάν και Ιράκ, κάτι για το οποίο όπως αναφέρει «κανένας μοντέρνος Τούρκος δεν αισθάνεται υπερήφανος».

 Ραντικάλ-tourkikanea.gr