Πολιτική κρίση στη Τουρκία από την απόφαση κατά Κούρδων βουλευτών.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 
Πρωτοφανή πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στην Τουρκία μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου να αφαιρέσει την βουλευτική έδρα από τον νεοεκλεγέντα Κούρδο πολιτικό Χατίπ Ντίτζλε, λόγω της καταδίκης του από τα τουρκικά δικαστήρια με την κατηγορία της «προπαγάνδας υπέρ τουPKK»!
 
 
 Οι 35 Κούρδοι βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στις εκλογές της 12ης Ιουνίου ως ανεξάρτητοι με την υποστήριξη του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), αποφάσισαν να αποσυρθούν από τις εργασίες του Κοινοβουλίου, πριν ακόμη γίνει η πρώτη συνεδρίαση. Η αντίδραση των Κούρδων είναι λογική, καθώς το Εκλογοδικείο είχεδώσει την έγκριση του στην συμμετοχή του Ντίτζλε στις βουλευτικές εκλογές.
 
 Ο ίδιος πήρε της περισσότερες ψήφους στο Ντιγιαρμπακίρ, που θεωρείται το «προπύργιο» των Κούρδων, εξελέγη βουλευτής και τώρα το ίδιο Εκλογοδικείο ακυρώνει την προηγούμενη απόφαση του, για μια καταδίκη που ήταν γνωστή από το 2010!
Στην Άγκυρα, φαίνεται πως κάποιοι μαγειρεύουν παιχνίδια που ίσως ανεβάσουν την ένταση στη Νοτιοανατολική Τουρκία.
 
ΤΟ ΑΚP ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ!
 Εντύπωση προκαλεί η παθητική στάση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP). Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας Tου κυβερνώντος Κόμματος Μπεκίρ Μπόζνταγ που αντί να στηρίξει την εκλογή ενός βουλευτή δήλωσε « δεν υπάρχει επιστροφή από την απόφαση αυτή. Δεν μπορεί να ανακληθεί»
Πάντως στο ΑΚP, φαίνεται πως έχουν βραχεία μνήμη και  δεν θυμούνται πως ο Ρετζέπ Tαγίπ Ερεντογάν είχε καταδικαστεί για «προπαγάνδα κατά του κοσμικού κράτους» για ένα ποίημα το οποίο είχε απαγγείλει το 1994. Λόγω αυτής της καταδίκης, στον Ερντογάν δεν είχε επιτραπεί να συμμετάσχει ως βουλευτής στις εκλογές του 2002 παρόλο που το AKPείχε κερδίσει τις εκλογές. Για 6 μήνες πρωθυπουργός ήταν ο Αμντουλάχ Γκιούλ,μέχρι που βρέθηκε η «νομική φόρμουλα» με ενδιάμεσες εκλογές στην πόλη Σίιρτ και ο Ερντογάν εξελέγη βουλευτής και έγινε πρωθυπουργός.  
.
ΚΟΥΡΔΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ « ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ Η ΕΔΡΑ»
 
   Tην απόφαση του BDP την ανακοίνωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής του Ντιγιαρμπακίρ Σεραφεττίν Ελτσί δήλωσε πως θα απέχουν από το Κοινοβούλιο και τόνισε « μέχρι που το Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση κάνουν τα απαραίτητα ξεκάθαρα βήματα για να σταματήσουν αυτή την αδικία και να ανοίξουν τη πύλη της δημοκρατίας στην πολιτική εμείς δεν θα πάμε εκεί. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να επιστρέψει την έδρα σε αυτόν που τοπυ ανήκει. Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να δράσουν για να σταματήσει αυτή η επιχείρηση του περιορισμού της ελευθερίας και της δημοκρατίας»  
 
      Η απόφαση των Κούρδων βουλευτών μπορεί να οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές εντός τριών μηνών, για την αναπλήρωση των εδρών που μένουν κενές.
 
ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΙ ΜΠΙΡΑΝΤ « ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΣΤΟΥ 15 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΟΥΡΔΟΥΣ»
 
Ο γνωστός δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ προβλέπει δύσκολες ημέρες στο Κουρδικό ζήτημα και με το άρθρο του στην εφημερίδα Posta ζητά από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα εκδημοκρατισμού. « Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να αγνοούμε τους 15 εκατομμύρια Κούρδους. Πρέπει να τους στηρίξουμε για να διδάσκονται ελεύθερα τη γλώσσα τους» γράφει χαρακτηριστικά και συνεχίζει « αν και εμείς χαρακτηρίζουμε το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, πρέπει να παραδεχτούμε πως οι εκατομμύρια Κούρδοι που ψήφισαν το BDP, έχουν συναισθηματική σχέση με το PKK και το στηρίζουν.»
Ο Μπιράντ τονίζει πως ο Αμτουλάχ Οτζαλάν είναι σε θέση ηγέτη των Κούρδων και  προτείνει την αποφυλάκιση του από τη νήσο ΄Ιμραλι για να παραμένει σε κατ΄οίκον περιορισμό και  ζητά θα δοθεί γενική ασυλία σε όσους βρίσκονται φυλακισμένοι ως μέλη του PKK. O Mπιράντ καταλήγει στο άρθρο του «μπορεί να νευριάζουν τώρα κάποιοι μαζί μου και να με κατηγορήσουν για προδοσία. Αλλά πιστέψτε με αυτά είναι τα πρώτα βήματα. Αν δεν τα κάνουμε τώρα,στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε χειρότερες συνθήκες και περισσότερα αιτήματα»
 
    Το τουρκικό δικαστήριο πάντως   απέρριψε την αποφυλάκιση δύο βουλευτών που εξελέγησαν με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. (CHP) Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Μουσταφά Μπαλμπαΐ και τον γιατρό Μεχμέτ Χαμπεράλ.

Και οι δυο  είναι φυλακισμένοι και κατηγορούνται για συμμετοχή στην παρακρατική οργάνωση Εργκενεκόν.που είχε στόχο την βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.