Πώς αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ τις απώλειες από «φίλια» πυρά Αφγανών; Κόβει την ενημέρωση

Μόνο τα απολύτως απαραίτητα πλέον θα δημοσιοποιεί το ΝΑΤΟ, όταν πρόκειται για δικές του απώλειες από… αφγανικές δυνάμεις.

Η στρατιωτική διοίκηση στο Αφγανιστάν αποφάσισε να σταματήσει την ενημέρωση για  τον αριθμό των απωλειών στα Συμμαχικά στρατεύματα, ειδικά εκείνων που έπεσαν από πυρά αφγανών στρατιωτών και αστυνομικών. Σε αυτή την περίπτωση αυτοί οι αριθμοί αποτελούν κάτι σαν ένα μέτρο εμπιστοσύνης για μια στρατιωτική υπό εκπαίδευση δύναμη που ετοιμάζεται να αναλάβει την ασφάλεια της χώρας.

Η αλλαγή πολιτικής έρχεται έπειτα από τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, στις οποίες στρατιώτες των δυνάμεων των Συμμάχων σκοτώθηκαν από αφγανικά στρατεύματα, που οι ίδιοι είχαν εκπαιδεύσει κατά τους προηγούμενους μήνες. Μ’ άλλα λόγια είναι σαν να έπεσαν από φίλια πυρά.

Οπως όλα δείχνουν, προμηνύεται ένας φονικός χειμώνας για τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα από τους Αφγανούς συνεργάτες τους. Εξ ου και η απόφαση της διοίκησης της ISAF (International Security Assistance Force) στη Καμπούλ. Τι θα ανακοινώνουν τώρα;

Θα περιορίζονται, όπως λένε, μόνο σε γενικές πληροφορίες για τις απώλειες, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια του στρατιωτικού επιτελείου κάθε χώρας-μέλους κατά περίπτωση να το κάνει.

Από το 2005 περισσότεροι από 50 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από αφγανικά στρατεύματα, ενώ άλλοι τόσοι αγνοούνται. Μόνο μέσα στο 2011, τουλάχιστον 13 απώλειες χρεώνονται στους «made in USA» εκπαιδευμένους Αφγανούς.