Πως είδαν οι Τούρκοι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

»Mήνυμα» πρός την Αθήνα  για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την επόμενη μέρα των  ελληνικών  εκλογών

φαίνεται να στέλνει η Άγκυρα μέσω δήλωσης τούρκου αξιωματούχου στην  αγγλόγλωσση τουρκική Today’s Zaman.Σε άρθρο της κ. Σινέμ Τζενγκίζ με τίτλο «Turkey welcomes results of Greek elections, hopes for stable neighbor» αναφέρεται εισαγωγικά στα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα και υπογραμμίζει ότι η Τουρκία αναμένει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία χωρίς οριακές αλλαγές.
 
Το ζουμί φαίνεται ότι υπάρχει σε δηλώσεις τουρκικής ανώνυμης διπλωματικής πηγής – και στο μέτρο που αποτυπώνει την επίσημη θέση: Η τουρκική πλευρά,λέει,  προσδοκά την διατήρηση των ίδιων καλών σχέσεων και την νέα περίοδο και προσθέτει ότι  «η Τουρκία θα συνεχίσει τις διμερείς της σχέσεις με την νέα κυβέρνηση υπό το πρίσμα της “σχέσης εργασίας” που θα είναι προς όφελος της Ελλάδας».
 
Επίσης ο τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι  η Τουρκία ελπίζει  να ξεπεράσει η Ελλάδα το συντομότερο δυνατό την οικονομική της κρίση, δήλωσε :
« Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία και στην Τουρκία Οποιαδήποτε δημοσιονομική  αστάθεια στην γειτονική χώρα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην Τουρκία , πράγμα το οποίο δεν είναι επιθυμητό»
Ο τούρκος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους μουσουλ΄μανους που εκλέχτηκαν στην Δυτ. Θράκη, λέγοντας ότι η εκλογή τριών πολιτικών «τουρκικής» καταγωγής στις ελληνικές εκλογές, συνιστά σημαντική εξέλιξη για την Τουρκία.
 
Στην συνέχεια το άρθρο παραθέτει εκτιμήσεις του κ. Μουσταφά Κουτλάϊ, αναλυτή  του Οργανισμού  Διεθνούς Στρατηγικής Έρευνας (USAK) ότι σε αντίθεση με τυχόν  επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, η επικράτηση τελικά  της Νέας Δημοκρατίας στις ελληνικές εκλογές και ο σχηματισμός κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ,  δεν προοιωνίζει σημαντικές αλλαγές στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών καθώς οι αξιωματούχοι των δύο αυτών κομμάτων έχουν σημαντική πολιτική εμπειρία για τα  ελληνοτουρκικά θέματα και γνωρίζονται με τους τούρκους ομολόγους τους  αξιωματούχους. Ο αναλυτής αναφέρει επίσης ότι δεν θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας η διακοπή των σχέσεων της με την Τουρκία την στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τόσο σοβαρή οικονομική κρίση.